Pjerotić: Majke kolateralna šteta političke demagogije i populizma

"Naknadu primaju u najvećem procentu majke čija su djeca odavno punoljetna, a glavni motiv predlagača i glasača je bio da žele stimulisati natalitet u Crnoj Gori. Primaju ovu naknadu i brojne majke koje su dobrog imovnog stanja, iako je motiv predlagača bio da žele popraviti socijalni status majki"
256 pregleda 31 komentar(a)
Ljiljana Pjerotić, Foto: Crnogorska
Ljiljana Pjerotić, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 18.02.2017. 07:46h

Protesti majki kojima je Vladinim mjerama umanjena naknada na ubjedljiv način govore o našoj tužnoj stvarnosti, ali najubjedljivije govore kako demagogija i populizam kroz politiku mogu nanijeti nemjerljive štete svojoj državi. I u ovim dešavanjima najveću štetu trpi država Crna Gora i njeni građani, a majke su samo kolateralna šteta, ocijenila je potpredsjednice Crnogorske Ljiljana Pjerotić.

Doddaje da u toj partiji jasno ukazuje da je naknada majkama sa troje i više djece ušla kroz velika vrata crnogorskog parlamenta u državni budžet, a da zato nije postojao ni minimum zakonskih uslova niti uporednih iskustava.

"Ovakav udar na državni budžet napravile su zajedno sve parlamentarne stranke u crnogorskom parlamentu. Neke činjenjem jer su predložile ovakav nakaradan zakon, a neke nečinjenjem jer nijesu uradile ništa da se spriječi donošenje zakona. Motivi su bili različiti, od onih da se po svaku cijenu oslabi država, do dodvoravanja biračkom tijelu ili nezamijeranja istom. Posljedica je plod zajedničkog djelovanja opozicije i vlasti i danas se iskazuje sa cifrom od oko 60 miliona eura na godišnjem nivou iz državnog budžeta", saopštila je Pjerotić.

Dodaje da je blagovremena inicijativa za provjeru ustavnosti zakona kod Ustavnog suda zakon učinila neustavnim, "ali nije imao ko da je podnese".

Smatra da je to trebala da uradi aktuelna vlast, ali da joj je "bilo lakše da ošteti državni budžet za ogromna sredstva i time nanese štetu državi i svim njenim građanima, nego da se zamjera jednom dijelu biračkog tijela pred izbore".

"Naknadu primaju u najvećem procentu majke čija su djeca odavno punoljetna, a glavni motiv predlagača i glasača je bio da žele stimulisati natalitet u Crnoj Gori. Primaju ovu naknadu i brojne majke koje su dobrog imovnog stanja, iako je motiv predlagača bio da žele popraviti socijalni status majki. Ovaj neustavni zakon je izazvao trajne posledice za državni budžet, a ovo pitanje se, da je bilo pameti, moglo i moralo rješavati samo na jedan način - kroz naknadu za djecu (dječiji dodatak) svim porodicama koje za to ispunjavaju uslove. Naravno da je dječiji dodatak trebalo povećati i učiniti ga ozbiljnom naknadom u pravom smislu te riječi. Tako bi on ostao socijalna kategorija i imao bi smisla".

Kako je saopštila Pjerotić kod predlaganja i usvajanja zakona niti jedna stranka u parlamentu "nije ni pokušala zaštititi državne interese".

"I do dan danas ga ne osporavaju iako su svjesni štetnih posljedica u njegovoj primjeni i velike nepravde koju je izazvao kod građana, čineći ih nejednakim i pored zagarantovanih ustavnih principa o jednakosti. Mi iz Crnogorske, bez namjere da se bilo kome dodvoravamo ili kalkulišemo, jasno ukazujemo da smo protiv ovoga zakona jer se njegovom primjenom nanosi velika šteta državi i građanima. Pozivamo ministra finansija u Vladi da podnese inicijativu za ispitivanje ustavnosti navedenog zakona. Ova inicijativa se mora podnijeti ako želimo da izgrađujemo pravnu državu i da poštujemo Ustav Crne Gore kako bi se u budućnosti spriječile veće štete koje može proizvesti ovaj zakon svojom daljom primjenom. Stečena prava iz ovog zakona ostaju kao trajna posljedica i primjer kako u nekom vremenu niko nije mislio na dobro svoje države, već se rukovodio isključivo stranačkim interesima", zaključila je Pjerotić.

Bonus video: