Montenegro erlajnz je tražila dozvolu za SAD

MA će svoju oznaku YM staviti na letove “Er Srbije” na tridesetak destinacija, među kojima je i za Njujork
16 komentar(a)
Er Srbija, Foto: Airplane-pictures.net
Er Srbija, Foto: Airplane-pictures.net
Ažurirano: 17.02.2017. 18:16h

Nacionalna aviokompanija “Montenegro erlajns” ( MA ) je prije nekoliko dana uputila američkom Ministarstvu saobraćaja zahtjev za izdavanje dozvole za saobraćanje između Crne Gore i SAD.

Iako MA neće svojim avionima direktno leti iz Crne Gore preko Atlantika, riječ je o formalnoj proceduri koja se mora ispoštovati da bi američke vlasti dale „zeleno svjetlo“ da su u djelo sprovede dio lani potpisanog sporazuma MA i kompanije “Er Srbija”.

Po tom sporazumu, MA će svoju oznaku YM staviti na letove AS iz Beograda na tridesetak destinacija, a među kojima je i linija Beograd-Njujork. To znači da će crnogorski avioprevoznik na tim linijama imati dio „svojih“ sjedišta u avionima AS i za njih direktno prodavati karte svojim klijentima.

Da bi se aranžman počeo realizovati i u slučaju letova YU 500/501 Air Serbie iz Beograda za Njujork i obrnuto, američke savezne vlasti formalno treba da izdaju dozvolu MA -u da „leti“ za SAD. U svom zahtjevu koji je Vašingtonu upućen prije nekoliko dana, MA je zatražio takozvanu dozvolu za stranog prevozioca koja će mu omogućiti da prevozi putnike, robu i poštu između Podgorice i Njujorka, preko Beograda i redovnih letova aviona tipa „airbus A-330“ kompanije ”Er Srbija”a na liniji Beograd-Njujork-Beograd.

Srpski prevoznik na toj liniji trenutno saobraća tri puta nedjeljno, dok će tokom ljetnje sezone obavljati pet sedmičnih rotacija, a Beograd je jedini aerodom u regionu bivše Jugoslavije koji ima direknu liniju za SAD. Ovo je, inače, drugi put da MA od vlasti SAD traži dozvolu za uspostavljanje aviosaobraćaja sa Crnom Gorom.

Prethodno je to nacionalna kompanija učinila marta 1999. kada je tadašnja njena uprava došla na ideju da uspostavi redovan saobraćaj na liniji Tivat-Njujork.

Za tu je svrhu MA bio zaključio i ugovor o iznajmljivanju aviona tipa „boing B 767-300“ sa posadom, od italijanske kompanije „Air Europe“, ali je sve osujetilo NATO bombardovanje tadašnje SRJ koje je počelo samo par sedmica po upućivanju zahtjeva za dozvolu.

Bonus video: