Marković majkama: Teško da ćemo povući odluku o smanjenju naknada

"Vlada bi bila neozbiljna ako bi poslije samo mjesec mijenjala svoju odluku, koju nijesmo donijeli nepromišljeno, već na osnovu ozbiljne analize i da sada samo na osnovu zahtjeva koji se ultimativno saopštavaju ispred zgrade Vade mijenja zakonodavni pristup i ugrožava makroekonomsku i finansijsku stabilnmost”, poručio je Marković
82 pregleda 175 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
Duško Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.02.2017. 18:12h

Premijer Duško Marković poručio je danas majkama da će Vlada teško povući odluku o smanjenju naknada, ali da će pokušati da im nadokandi preko drugih modela socijalne politike, kao što je dječji dodatak ili posebne naknade za treće i četvrto dijete.

Marković je u intervjuu Televiziji Vijesti rekao da su u Vladi spremni da već u utorak ili srijedu razgovaraju sa koordinacionim odborom žena, ali ne “na principu ultimatuma”.

"Spremni smo u utorak ili srijedu da organizujemo sastanak tima sa ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom finansija i nadležnim potpredsjednikom i da u okviru institucija i na odgovoran i dostojanstven način razgovaramo o svim tim pitanjima i saopštimo jedni drugima argumente”, poručio je Marković.

On je istakao da su jučerašnjim skupom upravljali poslanici Demokratskog fronta (DF) i cijele opozicije.

"Imali ste priliku juče da vidite da su poslanici i opozicioni predstavnici organizovali pokušaj ulaska u zgradu Vlade. To je pristup ultimatuma i tako se ne može razgovarati sa Vladom”, naglasio je Marković.

On je ponovio da “pristup ultimatuma i ucjene iza kojeg stoji DF, čiji je cilj destabilizacija i kompromitacija institucija, jednostavno nije moguć”.

Marković smatra i da se Vlada “veoma pažljivo” odredila u odnosu na naknade majkama sa troje i više djece u pripremi budžeta za ovu godinu i izradi plana finansijske konsolidacije.

Istakao je da je i u samom izvještaju o napretku ukazano na nedosljednost te vladine politike u prethodnoj godini i da ona predstavlja ozbiljan ili ograničavajući element ukupne finansijske stabilnosti.

"Vlada bi bila neozbiljna ako bi poslije samo mjesec mijenjala svoju odluku, koju nijesmo donijeli nepromišljeno, već na osnovu ozbiljne analize i da sada samo na osnovu zahtjeva koji se ultimativno saopštavaju ispred zgrade Vade mijenja zakonodavni pristup i ugrožava makroekonomsku i finansijsku stabilnmost”, poručio je Marković.

On je kazao da je naša socijalna politika destimulativna za tržište rada i da sve više ljudi želi socijalna davanja.

"Mi sa međunarodnim partnerima radimo analizu koja treba da sagleda ukupno stanje poreske i socijalne politike, penzionog fonda i da u toku godine sagledamo mogućnosti kreiranja novog pristupa. Mislimo da postoji model koji će mnogo biti kvalitetniji, ovo nije stimulativna politika. Da omogućimo afirmativniji odnos prema natalitetu....”, poručio je premijer.

Bonus video: