"Kad su izbori, sve živo imaš": Nijesu plaćali vodu jer glasaju DPS

Domaćinstvima domicilnih Roma sa Ćemovskog polja isključena voda, iako je godinama ne plaćaju i tvrde da im je to do sada, uoči izbora, uvijek opraštano. Iz Vodovoda odbacuju ove tvrdnje
11757 pregleda 21 komentar(a)
Vodu nose u bidonima: Adžović i Selimović, Foto: Luka Zeković
Vodu nose u bidonima: Adžović i Selimović, Foto: Luka Zeković

Dvadesetak domaćinstava domicilnih Roma, koji žive iza pumpe “Dekar” na Ćemovskom polju u Podgorici, godinama ne plaćaju potrošenu vodu, a to im je do skoro tolerisano, jer su, kako tvrde, glasači vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Njima je nedavno voda isključena, zbog duga od preko 30.000 eura. Međutim, iz gradskog preduzeća “Vodovoda i kanalizacije” tvrde da “u kontinuitetu šalju opomenu potrošačima koji ne izmiruju svoje obaveze za utrošenu vodu, a tako je urađeno i u ovom slučaju”. Dug iznosi preko 31.000 eura, zbog čega im je nekoliko dana i isključena voda, ali bi opet, ističu mještani, glasali za DPS ako im obezbijede snabdijevanje.

“Vodu ne plaćamo odavno, još od Liberalnog saveza i Slavka Perovića, svi smo ga glasali, vjeruj mi. Kada je bilo između Mila (Đukanovića) i Momira (Bulatovića), glasali smo za Đukanovića i od tada smo ga uvijek podržavali. Vodu smo imali jer su nam iz DPS-a to sredili. Rekli su: ‘Glasajte, nemojte da brinete’”, tvrdi Omer Adžović.

Na pitanje “Vijesti”, ko su ljudi koji daju takva obećanja, da li dolaze direktno kod njih, Adžović odgovara da ih “uglavnom zovu sa Konika”, ali “nije znao ko”.

“Neko glasa na Koniku, neko na Starom aerodromu”, kaže Adžović. Česma sa koje mještani naselja se snabdijevaju vodom, nalazi se u njegovom dvorištu, a vodi se na njegovog oca Murata.

Prema računu iz marta prošle godine, koji su mještani pokazali “Vijestima”, dug je u tom trenutku iznosio 31.522 eura.

Od toga je prethodni dug 31.213 eura, potrošnja je 762 kubika, za šta je obračunato 308 eura.

Adžović kaže, da je zvao u “Vodovod”, nakon što su isključeni i da mu je rečeno da je sada dug preko 36.000 eura.

“Od čega da plaćamo vodu, kada živimo od socijale, uglavnom od 200 eura, zavisi koliko ko ima djece. Što više ih imamo, to je je socijala veća. Sa 200 eura ne možemo da živimo”, kaže Adžović.

Iz “Vodovoda i kanalizacije” nijesu “Vijestima” odgovorili kako je moguće da neko ima toliki dug, odnosno da li su računi ikada izmirivani.

Adžović kaže da im je voda bila isključena i prije pet godina, ali da je tada nakon mjesec dana ponovo uključena.

Derviš Selimović je istakao da su u naselje dolazili i kamioni uoči izbora, da im nasipaju put.

“Kada su izbori, sve živo imaš. Siromašni smo, kupuju nas. Dolaze, obećavaju. Neka donesu jednu cistijernu, ako neće vodu da nam daju”, kaže Selimović.

On je istakao da u naselju, osim njega, niko drugi nema struju, jer imaju dugove velike.

Adžović je naveo da vodu donose sa Starog aerodroma u bidonima, a da je najteže zbog djece, kojih u naselju ima dosta.

Selimović tvrdi da kada dođe glasanje, dobiju instrukcije gdje i s kim treba da pođu, kako bi bilo sigurno da glasaju kako treba.

“Evo za prošle izbore su postavili ovaj kontejner”, kaže Selimović.

Kontejner dobili za prošle izbore

Vodovod: Kvar poslije vodomjera

Iz Vodovoda navode da potrošača Murat Adžović duguje preko 30.000 eura i da je isključen.

“Ekipa Vodovoda je, na osnovu reklamacije podnijete od strane gospodina Adžovića, izašla na teren i konstatovala da je razlog uvećanih računa kvar poslije vodomjera, što shodno Zakonu o javnom vodosnabdijevanju Glavnog grada nije u nadležnosti našeg društva, već potrošača”.

Tvrde da je Adžović pismeno obaviješten o kontroli kada je, zbog evidentno uvećane potrošnje, upućen da iskontroliše unutrašnje instalacije ili da se obrati ekipi za detekciju kvara koja bi mu pomogla u lociranju kvara.

“Kako se stranka nije obraćala ekipi za detekciju kvara našeg Društva, to smo preduzeli mjeru isključenja. Zbog duga za utrošenu vodu nekoliko potrošača je isključeno sa vodovodne mreže”.

Bonus video: