Majke prekinule protest, čekaju ishod razgovora naredne sedmice

Majke, njih više od hiljadu, su protest ispred Vlade počele juče u podne, a nekoliko stotina njih noć je provela na otvorenom ispred zgrade Vlade
510 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2017. 18:14h

Majke koje su ispred Vlade protestovale zbog smanjenja naknade sa za majke sa troje i više djece sa 336 eura na 264, i sa 192 na 144 eura prekinule su protest.

One su dobile obećanje da će u utorak ili srijedu njihove predstavnice razgovarati sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem i ministrom finansija Darkom Radunovićem.

Majke, njih više od hiljadu, su protest ispred Vlade počele juče u podne, a nekoliko stotina njih noć je provela na otvorenom ispred zgrade Vlade.

Predstavnica majki Željka Savković poručuje da im naknade pripadaju po zakonu i da neće dozvoliti smanjenje.

"Izborićemo se svim pravnim sredstvima a da je sreće Ustavni sud bi već donio odluku. Šta čekaju i šta misle? Ići ćemo od kuće do kuće i tražiti od svake majke potpis i sa spiskom ćemo doći kod zgrade Vlade", rekla je Savković.

Pročitajte kako je protekao drugi dan protesta

15:35 Majke su počele da se razilaze i sačekaće utorak ili srijedu kako bi saslušale ishod razgovora njihovih predstavnika sa ministrom rada Kemalom Purišićem i finansija Darkom Radunovićem.

Ako do tada ne dobiju odgovor ponovo će se, kako su najavile, okupiti i poručile su da se neće povlačiti dok ne bude povučena odluka o smanjenju naknada majkama sa troje i više djece.

15:27 Jednoj od žena ispred Vlade pozlilo je. Kako javljaju reporteri Vijesti pozvana je ekipa Hitne pomoći kako bi se ženi ukazala pomoć.

15:07 Željka Savković je po izlasku iz Vlade saopštila okupljenim ženama i građanima da ima obećanje iz Vlade da će ih u utorak ili srijedu na razgovor primiti ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ministar finansija Darko Radunović.

Ona je okupljenima pokazala ispisan papir na kojem je obećanje da će predstavnici majki biti primljeni na razgovor i da će naknadno biti obaviješteni o prijemu.

To je izazvalo nezadovoljstvo kod okupljenih koji su pitali "gdje je pečat", "ko je potpisao"...

"Ovo su riječi iza kojih stoji kabinet premijera Duška Markovića", rekla je Savković.

Na pomen Markovića okupljeni su negodovali i poručili "nećemo da idemo".

14:53 Savković je pozvana u Vladu, saopšteno je preko megafona, ali još uvijek nije poznato od koga.

14:28 Savković: Dobili smo poruku iz zgrade vlade da ostaju pri zaključku da će nas putem telefona obavijestiti o terminu razgovora. Mi kao predstavnice majki i koordinacioni odbor dužne smo da zbog zdravstvenog stanja majki koje od juče ujutru protestuju pitamo da li pristajete da ovaj protest zbog kiše i zadušnica odložimo za ponedeljak. Čekamo poziv do 17 sati. Koordinacioni odbor predlaže na majkama je da prihvate da sačekamo 17 sati da vidimo da li će zazvoniti telefon. Ako telefon ne zazovni onda ćemo se dogovoriti šta dalje.

14:15 Veliki aplauz dobili su predstavici Demokrata i URA koji su se pojavili na čelu sa Aleksom Bečićem, odnosno Dritanom Abazovićem.

14:13 Majke pjevaju himnu Crne Gore, a na vratima se pojavio i pomoćnik šefa Uprave policije Nikola Janjušević.

"Duško je l' ti žao što si majke zaplakao", trenutno se pjeva ispred Vlade.

14:03 Savković: Da li Duško Marković misli da mi nemamo djece. Da li misli da nećemo pozvati naših 66 hiljada djece, braću ... Markoviću, daj odgovor.

13:50 Na ulazu od Vlade pojavio se i direktor podgoričke policije Jovica Rečević koji stoji iza organa reda.

13:47 Majke kazu da će sjutra zapaliti svijeće za zadušnice ispred Vlade ukoliko im nadležni ne odgovore. Desetak žena place ispred Vlade.

13:42 Majke su pozvale okupljene da tri puta uzviknu ura za policiju uz poklič da su to njihova braća.

13:38 Na protest su pristigli i predstavnici Demosa na čelu sa Goranom Danilovićem i Vladislavom Dajkovićem.

13:22 Savković: Borimo se za jedan jedini zahtjev - "obustaviti zakon o smanjenju naknada". Majke je danas jedino ime koje treba da se pominje u Crnoj Gori. Da li je moguće da nije sramota najviše zvaničnike da se ne obrate preko medija, da izađu ispred majki sa jasnim stavom - hoće li nas primiti ili ne, da bismo majkama poslale poruku šta treba da radimo.

13:18 Majke su još jednom, na čelu sa Savkovićkom, naglasile da skup i protesti nisu ispolitizovani i da neće biti ni ubuduće.

"Svaki građanin, bilo član političke partije ili poslanik koji je došao ovdje, je dobrodošao jer ne podržava zakon o smanjenju. Oni koji budu zloupotrijebili majke iskoristili su sudbine 66 hiljada djece", naglasila je Savković.

13:16 Savković: Korisnice naknada za majke sa troje i više djece organizovale su ovaj protest. Svaki dobronamjeran građanin dobrodošao je na ovaj protest. Želimo da pošaljemo poruku svoj javmosti Crne Gore da ostanu ispred Vlade mirno i dostojanstveno. Čekamo odgovor Vlade.

13:14 Na skup su došli i funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović, Predrag Bulatović...

13:11 Savković: Majke, budimo dostojanstvene i strpljive, ako njima bog nije dao da znaju šta je ljubav prema majci, nemojmo pokvariti ono što su nas naše majke naučile. Čekaćemo još malo a onda ćemo ih obavijestiti da li prekidamo protest ili ostajemo ovdje do ispunjenja zahtjeva.

13:09 "Ovo nije politika, ovo su majke“, "Neće moći“, "Ne damo naše pravo“, "Pravda da se ispuni“... - piše na transparentima, sa kojima su nekoliko desetina Kolašinki krenule i danas ka Podgorici.

13:03 Savkovićka pita gdje su ministri i poslanici koji su digli ruku da se naknade smanje i gdje su ambasade i EU da vide sta rade majkama

"Ako nijesi u zgradi Vlade, Vlada mora funkcionisati bez tebe. Čekamo odgovor od kabineta. Do odgovora se ne mičemo odavde. Biće subota, biće nedjelja, ali ako se igraju sa majkama nećemo odustati od nijednog svog zahtjeva", kaže Savkovićka.

Majke takođe pjevaju pjesmu: "Svako priča pomalo, samo Dusko nimalo. Neće, ne smije, da ga Milo ne bije".

13:01 I pored upozorenja i roka koji su majke dale, niko se iz Vlade nije pojavio, a okupljeni ispred institucije skandiraju: "Pojavi se Duško sada ili će ti pasti Vlada".

12:02 Majke su dale Vladi rok do 13 sati da im odgovori na jucerasnji zahtjev. Riječ je o zahtjevu kojim traže prijem kod premijera Duška Markovića i nadležnih i ukidanje izmijenjenog Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti, kojim je propisano smanjenje naknada za 25 i 22 odsto.

11:23 Pogledajte šta je predstavnica majki Željka Savković kazala za Boje jutra

10:52 Savković je predložila majkama da uđu jedna po jedna u Vladu i da sa ličnim kartama podnesu zahtjev za prijem.

10:45 Predstavnice majki ušle u Vladu da vide ko može da ih primi od nadleznih.

Galerija

Bonus video: