Mitropoliji milioni, Lakoviću market

Mitropolija važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi...
544 pregleda 28 komentar(a)
parcela mitropolija budva laković budva, Foto: Vuk Lajović
parcela mitropolija budva laković budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.02.2017. 19:46h

Opština Budva izdala je urbanističko-tehničke uslove (UTU) podgoričkoj kompaniji Hard Diskont Laković (HDL), kojim je odobrila proceduru izdavanja građevinske dozvole za gradnju poslovno-trgovačkog kompleksa na zemljištu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Kompanija namjerava da gradi kompleks od 1.500 kvadrata na zakupljenoj parceli uz gradsku zaobilaznicu.

U opštinskom dokumetu u koji su "Vijesti" imale uvid piše da je parohija crkve Sv. Petke dala punomoć kompaniji da vodi proceduru dobijanja građevinske dozvole. Riječ je zemljišnom kompleksu od 4.516 kvadrata, koji je u katastru uknjižen kao dobro crkvene parohije, a nalazi se uz gradsku kapelu i nadomak crkve i konaka Sv. Petke.

SPC je pored te lokacije ucrtan saborni hram, posvećen Sv. Marku, ali je crkva, po svemu sudeći, odustala od najavljene gradnje najvećeg hrama na primorju.

Poslovni aranžman crkve i HDL, kako se nezvanično pominje, je na 10 godina, a SPC će na ime zakupnine inkasirati milionski iznos.

Sekretarijat za urbanizama izdao je krajem januara HDL-u UTU - prvi papir u proceduri izdavanja građevinske dozvole za izradu projektne dokumentacije za izgradnju poslovnog objekta.

Na crkvenoj parceli Detaljnim urbanističkim planom ”Podkošljun” predviđena je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa od 7.948 kvadrata, sa zgradama do pet spratova.

Crkvena zemlja na kojoj se trenutno nalazi parking i perionica automobila, jedna je od rijetkih neizgrađenih lokacija na periferiji Budve.

SPC važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi.

Osim kompleksa kod crkve Sv. Petka, SPC je vlasnik 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata i u Bečićima van manastirskih kompleksa 23.000 kvadrata.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, Brajići gdje je parcela od 18.000 kvadrata, Mažići oko 6.000, ali i Stari grad gdje crkva u samom centru ima oko 3.000 kvadrata

SPC ima ima iskustva u građevinskom biznisu, a prije više od decenije na imanju crkve Sv. Petke, u blizini gradskog bulevara, izgradila hotel “Podostrog“ i dvije petospratne zgrade.

Hotel je u vlasništvu crkve i već gdinama se rentira.

U stambenim zgradama, crkva je vlasnik 21 stana.

Konkurencija priprema žalbu, strahuju da im ne ugrozi posao

Izdavanje građevinske dozvole za gradnju prvog velikog marketa iz lanca HDL-a navodno će pokušati da osujeti jak trgovački lobi u metropoli turizma.

Nezvanično se pominje da pojedini vlasnici konkurentskih lanaca marketa koji posluju u Budvi pripremaju žalbu Opštini na izdate UTU, kako bi zaustavili izdavanje građevinske dozvole. Time bi navodno onemogućili da konkurencija do početka ljeta otvori najveći market u Budvi i ugrozi im poslovanje.

Bonus video: