EPCG: Principijelni u reklamiranju

Za akciju "Podijelimo teret 4" potpisan je ugovor sa listovima Dan, Vijesti i sa Novom Pobjedom
53 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Epcg.com
EPCG, Foto: Epcg.com
Ažurirano: 16.02.2017. 18:12h

Povodom teksta "EPCG su važniji mediji bez uticaja" koji je objavljen u "Vijestima" reagovala je Elektroprivreda Crne Gore. U reagovanju se navodi:

"NVO Centar za građansko obrazovanje svake godine objavljuje detaljne izvještaje o utrošku marketinških sredstava javnih ustanova i kompanija u većinskom državnom vlasništvu.

Iz izvještaja se vidi da EPCG transparentno i principijelno opredjeljuje sredstava za oglašavanje u medijima u sklopu marketinških aktivnosti i raspoloživog budžeta. Drago nam je što su “finansijsko - energetski stručnjaci“ MANS-a sada, ad hoc, postali i „medijsko-marketinški stručnjaci“.

Svako ima pravo da saopšti netačnost, ali je loše i opasno kada se to pravo zloupotrebljava u medijima, pogotovo pričom o medijima. Još jednom je cilj MANS-a da netačnim, nejasnim i konfuznim podacima dezinformiše javnost uprkos činjenici da su svi podaci već objavljeni.

Čudi činjenica da kao medij, koji se spominje u saopštenju MANS-a, niste provjerili kod svojih marketinških službi, da li su podaci izneseni od strane MANS-a tačni. Čudi da niste provjerili i nigdje ne spominjete koliko novca EPCG izdvaja za marketinške usluge, kako se navodi u tekstu, najčitanijem portalu Vijesti. Možda niste mogli dobiti podatke od vaše marketinške službe sinoć u 18h, kada ste i nas kontaktirali, sa molbom da komentarišemo nešto što će biti objavljeno, pri tom ne precizirajući podatke koje su vam dostavili aktivisti pomenute NVO. Mi ćemo vam reći, 9.253 eura je dato za usluge reklamiranja portalu Vijesti za 2016. godinu. Takođe, mogli ste provjeriti navode kod svoje marketinške službe i vidjeli biste da nije tačan podatak da su dnevne novine Vijesti dobile 9.000 eura.

Na konstanaciju MANS-a da nisu poznati kriterijumi po kojima odlučujemo o reklamiranju, želimo da istaknemo da marketinška sredstva namijenjena oglašavanju ravnomjerno raspoređujemo, u skladu sa medija planom, raspoloživim budžetom i potrebama kompanije, pri čemu vodimo računa da ne zapostavimo bilo koji medij, što je lako provjeriti. Da bi javnosti pojasnili paušalo izvještavanje MANS-a, uzećemo primjer.

Poštovana gospodo, „medijski stručnjaci“ u MANS-u, način na koji prikupljate informacije o tome kako EPCG izdvaja sredstva za marketinške usluge potpuno je neodgovarajući. Svakog mjeseca dobijate od nas izvod koliko smo kojem mediju uplatili novca. Pri tome, potpuno, da li samo iz neznanja, zanemarujete činjenicu, da se za sve marketinške usluge sa medijima sklapaju ugovori. U tim ugovorima definisani su uslovi i dinamika plaćanja.

Da ste stvarno imali namjeru da nešto kvalitetno analizirate, vidjeli biste da je u avgustu za akciju “Podjelimo teret 4” sa “Danom” potpisan ugovor na 2.563,11 eura, sa Vijestima 2.915,50 eura, a sa Novom Pobjedom na 1.574,37 eura. Svaki ugovor ima klauzulu o načinu i dinamici plaćanja. U ugovorima sa “Danom” i “Novom Pobjedom” stoji da se plaćanje vrši nakon usluge, te je istima faktura plaćena nakon što su je dostavili, u decembru. U ugovoru sa “Vijestima” stoji da se fakture plaćaju nakon svake pojedine objave. I to je jedini razlog što se u vašem izvještaju od januara do oktobra pozivate da je Danu dodijeljeno svega 867 eura. Gospodo, stručnjaci iz MANS-a, kada govorimo o kriterijumima dodjele, vi vjerovatno znate ili posjedujete informacije o tome koliki je komercijalni tiraž novina u Crnoj Gori i rezultate istraživanja koje procjenjuje koji su mediji najuticajniji, jer se na to pozivate. Za javnost bi bilo interesantno, u kontekstu vaše analize, da saopštite i te podatke, jer zvanično oni javnosti nisu dostupni.

Za marketinške usluge od decembra 2015. do decembra 2016. Koncern Vijesti (TV, portal, novina) dobio je 48.923 eura , RTCG (TV, radio, portal) -38.080 eura, TV PINK M - 18.474 eura. Nova Pobjeda (uključujući specijalne dodatke) - 15.436 eura, Dnevne novine - 13.572 eura, PRVA TV - 13.677 eura i Dan - 11.985 eura.

Bonus video: