Za odrasle nema besplatnih traka za dijabetes

Iz Montefarma je saopšteno da će ovih dana da raspišu tender i uskoro dobiju trakice i lancete za dijabetičare
405 pregleda 5 komentar(a)
Montefarm, apoteka, Foto: Zoran Đurić
Montefarm, apoteka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.02.2017. 20:43h

Dijabetičari stariji od 18 godina ne mogu u državnim apotekama da dobiju besplatno trakice i lancete za šećer, iako je to predviđeno novim pravilnikom koji je prošlog mjeseca stupio na snagu.

Pacijenti su “Vijestima” kazali da im je kod izabranih ljekara rečeno da u državnim apotekama ne mogu da dobiju trakice za šećer, jer nabavka još nije realizovana. Zbog toga su prinuđeni da ponovo iz svog džepa izdvajaju desetine eura u te svrhe. Iz Montefarma su juče odgovorili “Vijestima” da trake i lancete ima u kontinuitetu za pacijente koji su imali pravo i lani (djeca do 18 godina).

Građani opet moraju da iz svog džepa izdvajaju desetine eura za trakice za šećer

“Novim pravilnikom o medicinskim pomagalima predviđeni su i odrasli, ali za njih nijesu obezbijeđeni aparati, pa im nije moguće isporučivati trake i lancete. Ovih dana raspisujemo tender, tako da ih očekujemo uskoro”, piše u odgovoru “Montefarma”.

Novim pravilnikom FZO predviđeno je da punoljetni osiguranici, koji primaju insulin jednom dnevno, mogu besplatno da dobiju 25 do 30 trakica i isti broj lanceta mjesečno. Ista starosna grupa dijabetičara, koja prima insulin dva i više puta dnevno, po novom dokumentu FZO ima pravo na 25 do 100 traka i isti broj lanceta mjesečno.

Maloljetne dijabetičare koji primaju insulin dva i više puta dnevno sljeduje do 200 traka i lanceta mjesečno.

Po novom propisu, svim dijabetičarima koji su na terapiji insulinom može se odobriti besplatan aparat za samokontrolu šećera u krvi.

Iz FZO su ranije pojasnili “Vijestima” da će se ova pomagala dobijati na recept izabranog doktora, uz prethodni predlog endokrinologa. Objasnili su da će se trakice i lancete i dalje dobijati u apotekama “Montefarma”.

Prema ranijim podacima Ministarstva zdravlja, oko 50.000 stanovnika Crne Gore ima šećernu bolest. Procjene iz 2014. godine pokazale su da svaki osmi građanin stariji od 20 godina ima dijabetes.

U registru šećerne bolesti, koji vodi Institut za javno zdravlje, navedeno je da je 61 odsto oboljelih od dijabetesa u kategoriji radno sposobnog stanovništva. Alarmantan je i podatak da je šećer tokom 2013. otkriven kod 33.675 stanovnika.

Pokrenuli peticiju i traže novi besplatni aparat za djecu

Grupa građana pokrenula je peticiju da djeca oboljela od dijabetesa o trošku države, a uz recept izabranog doktora, dobijaju aparat za mjerenje šećera u krvi “Freestyle Libre”. Onlajn peticiju do juče popodne potpisalo je oko 2.300 građana. Prednost aparata, kako je navedeno, je to što uređaj ima čitač koji treba približiti senzoru, bez ikakvog uboda, kako bi se očitala vrijednost šećera u krvi. Mjerenje je potpuno bezbolno, a navedeno je da troškovi korišćenja ovog uređaja nijesu mnogo veći od troškova korišćenja uređaja s kojim se djeca bodu svakog dana.

Bonus video: