Zejnilovićeva će ordinirati dva puta sedmično

Građani se žale i na nedostatak dječjih očnih ljekara u KCCG
166 pregleda 0 komentar(a)
KCCG, Foto: Savo Prelević
KCCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2017. 17:22h

Dječji alergolog Saida Zejnilović do aprila će dva puta sedmično ordinirati u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), saopšteno je “Vijestima” iz te ustanove.

Iz KCCG su kazali da će Zejnilovićeva nakon 1. aprila da zasnuje stalni radni odnos u toj ustanovi.

Direktorica KCCG Zorica Kovačević u januaru je najavila da su u toku pregovori sa ljekarkom i da se njen dolazak u Institut za dječje bolesti očekuje u posljednjoj sedmici prošlog mjeseca.

Međutim, nekoliko roditelja ispričalo je prethodnih dana “Vijestima” da alergologa još nema i da su prinuđeni da djecu vode kod privatnika.

Institut za bolesti djece sredinom 2015. godine ostao je bez stalno zaposlenog dječjeg dermatologa, jer je Zejnilovićeva napustila tu ustanovu i prešla u privatnu ordinaciju.

Roditelji su nakon toga bili prinuđeni da djecu vode kod privatnika, ali su se žalili da u Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO) ne mogu da refundiraju troškove.

FZO je, inače, raspisao javni poziv kako bi zaključio ugovore o pružanju zdravstvene zaštite iz oblasti alergologije sa privatnicima, ali nije bilo zainteresovanih ordinacija. Roditelji su se prethodnih dana žalili i što u KCCG nema dječjeg oftalmologa.

Jedan od njih kazao je “Vijestima” da je dobio uput za privatnu očnu ordinaciju, u kojoj mu je rečeno da ne rade sa djecom mlađom od šest godina.

Javni zdravstveni sistem ima problem sa nedostatkom dječjeg psihijatra, a ranije je saopšteno da nema dovoljno dječjih ortopeda i neurohihurga.

Na panel diskusiji o nedostatku ljekara za djecu krajem prošle godine ocijenjeno je da u Crnoj Gori ima 166 pedijatara, što nije dovoljno.

Zaključeno je i da u pedijatrijskoj medicini najviše nedostaju logopedi, pedagozi, fizioterapeuti i defektolozi.

Snežana Mijušković iz institucije Ombudsmana saopštila je tada i da na teritoriji čitave države nijesu stvoreni uslovi za kvalitetnu stomatološku zaštitu djece sa poteškoćama u razvoju.

Bonus video: