Nikšić: Plesom protiv nasilja nad ženama

Prema riječima Nataše Međedović Pištalo, iz „SOS telefona“ nasilje nad ženama je moguće zaustaviti ako se „svako od nas odvaži da napravi nešto dobro i kreativno za žene žrtve nasilja"
365 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2017. 15:11h

I Nikšić se pridružio najmasovnijem aktivističkom pokretu „Jedna milijarda ustaje“ i na gradskom Trgu Slobode članovi plesnih klubova „Migado“, Luna“ i „Royal“, plesali su protiv nasilja nad ženama, u organizaciji Opštine Nikšić i „SOS telefon“. Predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević kazala je da je Nikšić osjetljiv na sve vidove diskriminacije.

„Moramo naći način da podignemo nivo svijesti žena da one ne smiju dopustiti da ih bilo ko eksploatiše“, kazala je Nikčević.

Prema njenim riječima samo ekonomski osnažena žena može sigurno da se bori za svoju i slobodu ukućana, a upravo žensko preduzetništvo, kako je rekla, omogućava osnaživanje žena.

„Čini mi se da smo iz dana u dan sve snažniji i jači. Imala sam osjećaj da žene snažno idu naprijed, a u Skupštini kojoj sa predsjedavala 30 odsto su bile žena. I na mjestima odlučivanja značajno je da žene budu prisutne i da podignu glas i pruže ruku solidarnosti jedna drugoj“, kazala je Nikčević i obećala pomoć „SOS telefonu“, organizaciji koja je, kako je rekla, jedan od najsnažnijih boraca za borbu protiv nasilja nad ženama.

Prema riječima Nataše Međedović Pištalo, iz „SOS telefona“ nasilje nad ženama je moguće zaustaviti ako se „svako od nas odvaži da napravi nešto dobro i kreativno za žene žrtve nasilja“.

„Neka od nas danas Nikšić bude odvažan i kreativan u borbi protiv nasilja nad ženama. Danas plešemo za sve one brojne žene, tihe svjedoke, čiji glas se ne čuje, koje su negdje tamo u četiri zida, ne zato što ne žele da budu spašen, već zato što se plaše da traže spas“, poručila je Međedović.

Prisustvom su ples podržali predstavnici brojnih institucija, NVO sektora, građani, jedna dvogodišnja Melekada iz Turske, kao i zaštitnik za ljudskih prava Šućko Baković, njegova zamjenica Snežana Mijušković.

Baković je pozvao sve žene da se ne mire sa nasiljem, da ne pristaju na njega i da prijave bilo koji oblik nasilja.

„Molim vas kad god ste u prilici da nam se obratite a mi ćemo učiniti sve što možemo da sistem profunkcioniše, da institucije koje su nadležne za sprovođenje zakona postupe u skladu sa zakonom i da se takvi ljudi privedu pravdi“, kazao je Baković.

Galerija

Bonus video: