Podgorica: U prvoj fazi grade još 120 bokseva za pse

Sklonište za napuštene i izgubljene ljubimce biće prošireno na parceli pored sadašnjeg
447 pregleda 6 komentar(a)
azil za pse, Foto: Zoran Đurić
azil za pse, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.02.2017. 18:09h

Prva faza proširenja kapaciteta Skloništa za napuštene i izgubljene kućne ljubimce biće završena kroz projekat „Budi odgovoran“.

Nosilac projekta „Rekonstrukcija skloništa za napuštene životinje i pansiona za privremeno čuvanje kućnih ljubimaca“, vrijednog 50 hiljada eura, je gradsko preduzeće „Čistoća“, a predviđena je izgradnja 120 bokseva za smještaj pasa.

Kompletno proširenje azila, planirano u narednom periodu, uključivaće izgradnju zgrade sa pratećim sadržajima.

Sklonište za napuštene i izgubljene ljubimce će se proširiti na parceli pored sadašnjeg, a prema planu njegova površina biće 7.898 metara kvadratnih.

Za cjelokupni projekat potrebno je 809.339,94 eura.

„Sa Ministarstvom finansija potpisan je Ugovor o donaciji 50.000 eura koje će biti iskorišćene za realizaciju prve faze proširenja kapaciteta Skloništa za napuštene i izgubljene kućne ljubimce“, saopšteno je iz „Čistoće“.

S obzirom na ograničene smještajne kapacitete Skloništa na Vrelima ribničkim, nadležni u „Čistoći“ su tokom prošle godine uradili projekat za proširenje kapaciteta Skloništa, koji bi omogućio smještaj većeg broja pasa.

„Glavni projekat urađen je u svemu prema Pravilniku o uslovima koje treba da ispunjavaju pansioni i skloništa za napuštene životinje, i obuhvata izgradnju upravne zgrade sa svim neophodnim prostorijama, smještajnog prostora za pse, koji se sastoji od bokseva za smještaj minimum 150 pasa, projektovanim prema standardima za ovu vrstu objekata, kao i ograđenu otvorenu površinu za boravak životinja van bokseva “, pojašnjavaju iz tog preduzeća.

Za ovu godinu obezbijeđeno je 100 hiljada eura.

„Pored novca obezbijeđenog kroz projekat „Budi odgovoran“, budžetom Glavnog grada za 2017. godinu opredijeljen je iznos od 50.000 eura za proširenje skloništa“, dodaju iz „Čistoće“.

Prema ocjeni nadležnih, izgradnja prve faze bi u značajnoj mjeri doprinijela rješavanju problema pasa lutalica u gradu.

Bonus video: