Pogledajte kako je bilo na noćnom usponu na Orjenu

“Ove godine je bilo više učesnika nego što inače planinarski dom Za Vratlom može da primi gostiju, ali “gdje čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna”, pa smo se postarali da svima bude toplo i ugodni”, kazao je predsjednik PD Subra Željko Avramović
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2017. 10:44h

Tradicionalni noćni uspon „Noć punog mjeseca“, koji je proteklog vikenda organizovan po četrnaesti put okupio je najveći broj učesnika do sada. Iz 21 kluba, odnosno drušva iz Crne Gore, BiH i Hrvatske na vrh Subre (1679 m) u planinskom masivu Orjena uspela su se 74 planinara “Uspon je započeo malo prije 4 sata izjutra iz planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m), odakle se dugačka kolona praćena mjesečinom, u sniježnim uslovima ispela na uvijek izazovnu Subru, najbolji i najpoznatiji vrh-vidikovac u masivu Orjena i zatim gore sačekala izlazak sunca”, kazao je Željko Starčević vd direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Amra Šestić Sarajlić iz udruženja Avantur iz Sarajevo drugi put je učestvovala na Noćnom usponu, a motiv, osim prirodnih ljepota je i druženje.Biserka Mračević iz PD Biokovo iz Baške vode četvrti je put učestvovala na usponu i ističe sve pohvale organizatoru, kao i Dušan Kaluđerović iz PD Soko sa Cetinja koji godinama dolazi zbog “zbog atraktivnosti uspona na Subru”.

“Ove godine je bilo više učesnika nego što inače planinarski dom Za Vratlom može da primi gostiju, ali “gdje čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna”, pa smo se postarali da svima bude toplo i ugodni”, kazao je predsjednik PD Subra Željko Avramović.

Da bi sve proteklo bezbjedno, postarao se Alpinističko-speleološki odsjek planinarskog kluba „Subra“, koji je dan ranije postavio sigurnosne konope na rizičnijim dijelovima staze, a čiji su članovi zatim i aktivno učestvovali i obezbjeđivali uspon. Na samom vrhu, osim već tradicionalnog dočeka sa toplim čajem, gosti su obišli i malu foto-izložbu upravo završenog projekta „Udahnimo život zaleđu-selo Kameno“, postavljenu za ovu priliku u sniježnom bivaku kako bi se planinari iz regiona upoznali sa novom ponudom hercegnovskog zaleđa. Po silasku sa vrha, druženje je nastavljeno u planinarskom domu, gdje je bio upriličen ručak za sve učesnike.

Organizator četrnaeste „Noći punog mjeseca“ je planinarski klub „Subra“, a noćni uspon je događaj iz zajedničkog kalendara „Zimski gušti na Orjenu“, čiji je inicijator i koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Sve oči uprte u nebo

U noći petak na subotu bilo je atraktivno gledati u nebo jer se moglo vidjeti pomračenja mjeseca, a nekoliko sati kasnije bila je vidljiva kometa 45P, poznata i kao Novogodišnja kometa, koja je prošla veoma blizu Zemlje.

Galerija

Bonus video: