Štajnaker ne može jer se zamjerila vrhu DPS-a

Nema odgovora zašto su bez posebnog pravilnika počasni građani postali Edi Rama i Hašim Tači, a za Štajnaker mora da se mijenja Statut
64 pregleda 6 komentar(a)
Gudrun Elizabet Štajnaker, Foto: Luka Zeković
Gudrun Elizabet Štajnaker, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.02.2017. 07:05h

Bivša ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker još nije proglašena za počasnog građanina Ulcinja jer je Skupštinski odbor za izbor i imenovanja procijenio da je za takav čin neophodna promjena statuta SO dok u OO SDP, koji je pokrenuo incijativu, smatraju da iza odugovlačenja stoje moćni pojedinci iz vrha DPS-a.

Predsjednik OO SDP-a Skender Elezagić tvrdi „da je očigledno da se iza scene pokušava opstruirati ideja i odugovlačenjem u nedogled spriječiti donošenje odluke“.

"Nama je potpuno jasno da je gospođa Štajnaker, svojom borbom za Solanu nekim uticajnim pojedincima iz samog vrha DPS-a poremetila namjere da ovaj prostor iskoriste za ostvarivanje višemilionske zarade, bez obzira na ekološke posljedice i da njima, svakako ideja da se ona za to nagradi titulom počasnog građankom Ulcinja, ni najmanje ne odgovara”, kazao je Elezagić "Vijestima".

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Sabri Salaj, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju, kazao je da problem tehničke prirode.

"Raspravljali smo na odboru o toj inicijativi i zaključili da je neophodno izmijeniti statut i donijeti pravilnik o tome ko, zašto i zbog čega može biti proglašen počasnim građaninom Ulcinja", kazao je Salaj.

On nije direktno odgovorio na pitanje kako su bez posebnog pravilnika premijeri Albanije i Kosova Edi Rama i Hašim Tači postali počasni građani Ulcinja.

"To nije pitanje za mene jer ja tada nijesam bio tu", kazao je Salaj.

Šef lokalnog parlamenta Ljoro Nrekić kazao je „da što se tiče Skupštine ništa nije sporno ali da odbornici moraju sačekati da Odbor dostavi odluku na usvajanje“.

Elezagić je kazao „da je sve što se događa sa našom inicijativom, najbolji dokaz da se ovim gradom upravlja nekom nevidljivom rukom van njega“.

"Iako su formalno inicijativu prihvatili svi klubovi odbornika aktuelne vladajuće većine u ulcinjskom parlamentu, ona nikako da se nađe na dnevnom redu. Klub Force je čak na jednom od proteklih zasjedanja tražio da se predlog odmah stavi na dnevni red a i predsjednik SO je više puta isticao da inicijativa nije sporna nego samo treba da se procedura formalno sprovede”.

On je naveo "da je žalosno da oni imaju toliki uticaj na čelnike trenutne lokalne vlasti da ih mogu natjerati da odstanu od donošenja odluka, u čiju ispravnost su lično ubijeđeni".

"SO Ulcinj je više puta i to jednoglasno, iskazivala svoj stav o Solani, koji je upravo Štajnaker uspjela da nametne, čak kao jedan od uslova za dalji napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji”, kazao je Elezagić.

U obrazloženju inicijative SDP navodi se da je Štajnaker "od početka svog amabasadorskog mandata u Crnoj Gori pokazala, ne samo veliko interesovanje i poseban odnos prema prirodnim ljepotama i ekonomskim potenijalima Ulcinja, već i veliku spremnost da se aktivno uključi i pomogne u rješavanju mnogobrojnih problema grada".

"Njeni česti dolasci u Ulcinj, ne samo oni zvanični veći i neformalni, doprinjeli su da su je Ulcinjani počeli osjećati svojom sugrađankom. Trebalo bi puno prostora i vremena da se navedu svi razlozi zašto gospođa Štajnaker zalužuje da postane počasni građanin Ulcinja. Ali za ovu priliku dovoljan je i samo jedan - njen nemjerljiv doprinos u borbi za obnovu i zaštitu prostora ulcinjske Solane", navodi se u obrazloženju.

Bonus video: