Aktivan odmor je šansa za turizam

„Znate li kako da se ponašate ukoliko naiđemo na medvjeda?“, upitao je vodič, koji ne nailazeći na odgovor reče da bi mu trebali baciti ruksak i nadati se da će iz radoznalosti radije izabrati njega
78 pregleda 0 komentar(a)
turizam bjelasica, Foto: Milica Đurović
turizam bjelasica, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 12.02.2017. 21:10h

Noćno hodanje na krpljama kroz šumu Bjelasice, doživljaj je koji oduzima dah. Mir, škripa snijega pod krpljama, svjetlost lampi u mraku, koje omogućavaju orijentaciju u šumi, pružaju osjećaj koji se može iskusiti samo u dodiru sa prirodom.

Nacionalna turistička organizacija organizovala je studijsku posjetu za crnogorske novinare, kako bi upoznala javnost sa ponudom, koja mnogima nije poznata.

Dok smo se kretali ka Ski centru „Kolašin 1450“ ugledali smo tragove u snijegu koji su pripadali životinji, za koju smo mogli da nagađamo da li je pas, vuk ili nešto treće.

„Znate li kako da se ponašate ukoliko naiđemo na medvjeda?“, upitao je vodič, koji ne nailazeći na odgovor reče da bi mu trebali baciti ruksak i nadati se da će iz radoznalosti radije izabrati njega.

Međutim, opasnih životinja nije bilo na vidiku dok smo, po izlasku iz šume hodali uz svjetlost Mjeseca, do našeg cilja.

Skijanje nije jedino što domaći zimski turizam može da ponudi gostima. Aktivan odmor, koncept koji nije bio popularan, ima velik potencijal, a na produženju sezone na sjeveru rade brojni privrednici.

Vožnja motornih sanki, kvadova, jahačke ture, sankanje, zimski rafting, zip line nad kanjonom Tare, hodanje na krpljama, samo su dio ponude.

Istraživati prostranstva Durmitora i Sinjajevine na motornim sankama daje jedinstven doživljaj posjetiocima. Osim adrenalina, koji mogu osjetiti svi koji vole brzinu, ili se na sankama nađu po prvi put, pruža poseban i nov doživljaj planine.

Posebno entuzijastični mogu probati i da voze sanke ili kvadove i uz savjete stručnjaka izaberu željeni, bezbjedan put.

U selu Trebaljevo, jednom od rijetkih crnogorskih sela na sjeveru gdje je natalitet u porastu, oprobali smo se u jahanju, dok nam je izvršni direktor kompanije „Explorer“ Luka Bulatović kazao da organizuju višednevne jahačke ture od Pive, preko crnogorskih planina.

„Potrebno je stvoriti jedinstven proizvod, a ne da se ugledamo na druge poznate zimske centre. Ono što nas u budućnosti može izdvajati među ostalim destinacijama je insistiranje na onome što je svojstveno Crnoj Gori“, smatra Bulatović, koji ponudu najvećim dijelom bazira na aktivnom odmoru.

Dok se aktivni turizam u Crnoj Gori polako razvija, posjećenost ski centara je na zadovoljavajućem nivou. Radom Ski centra Kolašin zadovoljan je direktor Boban Šćepanović, koji je istakao da su skoro sve skijaške staze u funkciji i u odličnom stanju.

Bonus video: