Koja je plata zakonita: Predavači na UCG i u novembru dobili do 300 eura manje

Pored Uredbe iz 2011, iz Rektorata UCG smanjenje zarada još pravdaju Pravilima studiranja na osnovnim studijama iz 2015. To, kaže za “Vijesti” predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović, ne može biti opravdanje, jer je 2016. potpisan Kolektivni ugovor koji je pravni akt veće snage
236 pregleda 2 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 06.12.2018. 20:26h

Predavačima na Univerzitetu Crne Gore manje su i novembarske plate do 300 eura, a iz te ustanove smanjenje ponovo pravdaju Uredbom o normativima i standardima za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i finansiranje studenata na ustanovama visokog obrazovanja iz 2011.

Iako su tek nakon sedam godina odlučili da primjenjuju Uredbu iz vremena kada je premijer bio Igor Lukšić, iz Rektorata UCG odbijaju da odgovore “Vijestima” da li su predavači na državnim fakultetima do prije dva mjeseca primali zarade koje im ne pripadaju. Nijesu odgovorili ni na pitanje ko je odgovoran za to što je, ako je sadašnji obračun zarada precizan a prethodni nije, neko iz džepova građana davao plate predvačima veće nego što je trebalo.

Ni iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na ova pitanja. Kratko su saopštili da su “ovim povodom zatražili zvaničnu informaciju od UCG”.

Pored Uredbe iz 2011, iz Rektorata UCG smanjenje zarada još pravdaju Pravilima studiranja na osnovnim studijama iz 2015. To, kaže za “Vijesti” predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović, ne može biti opravdanje, jer je 2016. potpisan Kolektivni ugovor koji je pravni akt veće snage.

Zogović poručuje i da su sindikalci preduzeli niz mjera da se ova situacija riješi na nivou UCG, ali da će, ukoliko ne dođe do dogovora, rješavati ovo pitanje pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i nadležnim sudom.

Zogović je kazao i da je bio optimista nakon prošlonedjeljnog sastanka predstavnika svih fakulteta sa rektorom Danilom Nikolićem i njegovim saradnicima, ali da je preduzeo i preventivne mjere.

“Iako sam se nadao da će problem biti riješen, ni ovaj obračun nije povoiljan po većinu kolega. Iako sam vjerovao u dogovor, prije obračuna sam tražio sastanak Komisije za praćenje, tumačenje i primjenu Kolektivnog ugovora. Sastanak bi trebalo da bude u nerednih nekoliko dana”, navodi Zogović.

Prema njegovim saznanjima, prodekani za nastavu svih fakulteta su takođe imali sastanak u Rektoratu, ali nije upućen u to koliko su prenijeli kolegama o čemu se zaista razgovaralo.

“Ponavljam: smatram da smo način plaćanja predavača uredili kolektivnim ugovorom. Ne treba zaboraviti da su taj dokument potpisali tadašnji ministar prosvjete, tadašnji rektor i ja, kao predsjednik SPUCG. Narednih dana imaćemo i sastanke sa članstvom i svako ko bude želio dobiće besplatnu pravnu pomoć. Ipak, cijenim da je bolje da nastupamo kolektivno, jer se to do sada pokazalo kao najbolje rješenje”. Ovo nije prvi put da UCG krši Kolektivni ugovor.

Preko 570 zaposlenih tužilo je 2013. UCG jer su im im bile uskraćene uvećane zarade od 1. 1. 2009. do 31. 12. 2012, što je bilo garantovano Kolektivnim ugovorom. UCG je tada izgubio 633.000 eura za zarade zaposlenih i dodatnih 200.000 na sudske troškove.

Bonus video: