Gasovod prijeti i kućama u Tivtu

Nakon što iz mora “izađe“ u uvali Trsteno, u Donjem Grblju, predviđeno je da trasa prođe kroz Donji Grbalj i Radanoviće, do Krtola
122 pregleda 6 komentar(a)
Gasovod
Gasovod
Ažurirano: 10.02.2017. 20:04h

Zbor građana tivatske Mjesne zajednici (MZ) Krtoli održaće se u subotu zbog namjere Vlade da kroz srce Krtola i Radovića ucrta trasu dijela budućeg gasovoda.

Predsjednik MZ Ivan Starčević kaže da su mještani ogorčeni zbog predviđene trase gasovoda koji iz Azerbejdžana, preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, ide ka zapadnoj Evropi.

On kaže da Vlada namjerava da ucrta trasu u Prostorni plan posebne namjene za obalno područe i upozorava da bi u tom slučaju mnoge kuće u Krtolima morale biti srušene.

Starčević je protivljenje građana prenio učesnicima prije nekoliko dana na Cetinju tokom javne rasprave o Master planu gasifikacije Crne Gore i Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja tog projekta na životnu sredinu.

Ističe da je posebno problematična namjera Vlade da se dio trase gasovoda položi u zemlju usred Grblja i Krtola.

Nakon što iz mora “izađe“ u uvali Trsteno, u Donjem Grblju, predviđeno je da trasa prođe kroz Donji Grbalj i Radanoviće, do Krtola.

“Zamišljeno je da gasovod onda preko Đuraševića, sredinom Radovića i preko Gošića gdje treba da se gradi distributivno postrojenje za Herceg Novi, ide prema Gornjim Klincima i ulazi u more kod rta Dobreč i nastavlja dalje za Hrvatsku. To nam nikako ne odgovara jer bi praktično značilo rušenje mnogih kuća u Krtolima, zabranu svake gradnje na velikom dijelu naših imanja zbog velikih tzv. zaštitnih zona za gasovod , odnosno u krajnjem, iseljavanje domicilnog stanovništva koje ovdje živi vjekovima“, kaže Starčević.

On je u ime Krtoljana nadležnima u Ministarstu ekonomije već predložio alternativnu trasu, po kojoj bi sa Radanovića kroz industrijsku zonu Kotora, gasovod bio doveden do servisne zone Kukuljina u Tivtu.

Tu bi bila čvorna tačka za gasifikaciju Tivta i odvajanje kraka gasovoda prema Kotoru.

Gasovod bi od Kukuljine bio ponovno polagan pod morem do Pristana na Luštici, a onda bi u Rakitama, gdje već postoji staro vojno skladište za naftu koje se odavno ne koristi, bilo napravljeno čvorište i odvajanje krakova za Herceg Novi podmorskim najkraćim putem preko kumborskog tjesnaca, odnosno kraka za buduću gasifikaciju polustrva Luštica.

Glavna trasa nastavila bi od Rakita prema Dobreču i Hrvatskoj.

Starčevič ističe da aktuelna trasa nikako ne odgovara hiljadama ljudi koji žive vjekovima na području Krtola i da će oni, ako se ništa ne primijeni, morati seliti.

Krtoljani su na zbor pozvali i predstavnike Ministarstva ekonomije i ostalih državnih organa uključenih u planiranje izgradnje gasovoda.

Starčević je naglasio da “Krtoljani već imaju debelo iskustvo u borbi protiv takvih regionalnih projekata koji su ugrožavali stanovništvo - od plana izgradnje regionalne deponije, podvodnog energetskog kabla za Italiju, kanalizacionih postrojenja do sada gasovoda”, i da će znati sa time da se izbore.

Bonus video: