DPNCG: Neprimjereno ograničavanje slobode izražavanja

"Pitanje gdje je granica kada se sloboda izražavanja pretvara u svoju suprotnost je mnogo ozbiljnije, zahtijeva ozbiljnju javnu raspravu stručnjaka i očekujemo da Vlada povuče predložene izmjene, ali i da otvori javni dijalog, kako bi se na dobar način uredilo ovo pitanje"
61 pregleda 1 komentar(a)
novinar, Foto: Shutterstock.com
novinar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.02.2017. 14:25h

Predložene izmjene Nacrta izmjena Krivičnog zakonika imaju nedostatke i nedorečenosti koje mogu otvoriti vrata za ograničenje slobode izražavanja i da se na mala vrata uvesti zabranu kritičkog mišljenja, smatraju u Društvu profesionalnih novinara Crne Gore.

Smatraju da je sa aspekta posla "kojim se bavimo aspolutno neprimjeren član kojim je propisano da će se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci kazniti svako ko javno izloži poruzi sud ili državno tužilaštvo".

"Posebno je problematično što je vlada ovaj Nacrt uradila kao odgovor na krtitike medija na račun Tužilaštva posljednjih mjeseci, u kontekstu, kako je zvanično okvalifikovano, pokušaja navodnog terorističkog napada na dan izbora i svega što je uslijedilo nakon toga. Pitanje gdje je granica kada se sloboda izražavanja pretvara u svoju suprotnost je mnogo ozbiljnije, zahtijeva ozbiljnju javnu raspravu stručnjaka i očekujemo da Vlada povuče predložene izmjene, ali i da otvori javni dijalog, kako bi se na dobar način uredilo ovo pitanje", navodi se u saopštenju Upravnog odbora DPNCG.

Podsjećaju i da su pravni eksperti upozorili Vladu da predložena rješenja, odnosno uvođenje odredbi o "izlaganju poruzi" mogu otvoriti prostor da se ugrozi sloboda izražavanja, kao jedna od pretpostavki demokratskog društva, sugerišući da treba naći rješenje koje neće sputati javnu riječ i demokratski dijalog, ali, koje će u okviru evropskih standarda štititi nezavisnost i samostalnost nosilaca pravosudnih funkcija.

"Društvo će tokom javne rasprave, koja traje do 20.februara, uputiti MiInistarstvu svoje sugestije", navodi se u saopštenju.

Bonus video: