Papa dobio poklon iz Bara: Jovovićev krst od masline u odajama Vatikana

Poznati barski maslinar i proizvođač suvenira od maslinovog drveta kazao je "Vijestima" da je ovo velika čast i ponos "i porodice i mene lično, i kao građanina i kao vjernika"
203 pregleda 17 komentar(a)
Papa Franjo, Rok Đonlešaj, Foto: Privatna arhiva
Papa Franjo, Rok Đonlešaj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.02.2017. 08:29h

Od ovog mjeseca, papsku rezidenciju u Vatikanu krasi i dar iz Bara, stilizovani krst koji su od svetog barskog drveta masline napravile vrijedne ruke Filipa Pipa Jovovića.

Nadbiskup barski Rok Đonlešaj predao je papi Franju poklon tokom nedavnog boravka Svetoj stolici na Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metodija.

Prema dostupnim podacima, ovo je prvi put u veoma dugom vremenskom periodu da je vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve za poklon dobio neku rukotvorinu vjernika iz Nadbiskupije barske.

Poznati barski maslinar i proizvođač suvenira od maslinovog drveta kazao je "Vijestima" da je ovo velika čast i ponos "i porodice i mene lično, i kao građanina i kao vjernika".

"Naravno da mi imponuje, kada znam da je moje djelo sada u papskim odajama. Ovo je unikatan primjerak, radio sam i ranije krstove od masline, ali, ovakav ne. Iako je malih dimenzija-30x20 cm, trebala su mi puna četiri dana da ideju sprovedem u djelo, sa postoljem i kutijom, takođe od maslinovog drveta", rekao je Jovović.

Potomak jedne od najstarijih barskih porodica, koja je vjekovima povezana i sa Nadbiskupijom i sa maslinama u Gretvi-predak Vasilj bio je u XVII vijeku župan Bara i Šušanja, Jovović je naveo da ga je prije posjete Vatikanu posjetio nadbiskup Đonlešaj i zamolio ga da napravi poklon u ime barske župe.

"Kako mi je monsinjor Đonlešaj rekao po povratku, papa je bio oduševljen poklonom jer i sam voli rukotvorine. Iz Vatikana sam u znak zahvalnosti dobio krunicu. Sve do sada, ovo je znao vrlo mali broj ljudi, skoro niko nije vjerovao. U svakom slučaju, ovo mi je i veliki podstrek da nastavim izradu suvenira", zaključio je Pipo.

Bonus video: