Port of Adria dobio građevinsku dozvolu: Sada mogu da saniraju obalu

Rekonstrukcija gata je obaveza vlasnika Port of Adria, Global Portsa iz investicionog programa
50 pregleda 1 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.02.2017. 17:14h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je preduzeću Porto of Adria građevinsku dozvolu za rekonstrukciju gata 1, južna obala, u okviru postojećih gabarita.

Rekonstrukcija gata je obaveza vlasnika Port of Adria, Global Portsa iz investicionog programa.

Čelnici dviju sindikalnih organizacija barske firme Dobroslav Orlandić i Luka Klisić tražili su nedavno od predsjednika Savjeta za pivatizaciju i premijera Duška Markovića da raskine kupoprodajni ugovor sa turskim investitorom zbog nepoštovanja investicionog programa i kolektivnog ugovora.

Savjet za privatizaciju je krajem decembra usvojio Izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi sa ugovorom o kupoprodaji akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (sada Port of Adria), koji je pripremila revizorska kuća Ernst & Young. Savjet je zaključio da Global Ports kasni u realizaciji investicije, zbog čega se od njega traži da dostavi jasan plan za zaključenje ugovorene investicije.

Iz uprave Port of Adria ranije su objasnili da sanacija obalnog zida nije bila moguća bez građevinske dozvole i da su je tražili od Ministarstva.

“Investirali smo u izradu tehničke dokumentacije i reviziju projekta 'Sanacije i ojačanja konstrukcije južne obale gata 1' uz konsultaciju sa EBRD koja je jedan od značajnijih akcionara Global Ports Holdinga. Kada dobijemo građevinsku dozvolu odmah ćemo započeti realizaciju ovog posla. Razlog zbog kojeg građevinska dozvola nije do sada izdata jesu administrativne barijere na koje smo naišli u Područnoj jedinici Uprave za nekretnine u Baru gdje se vodio postupak parcelizacije (koji je trajao 20 mjeseci)”, rekao je prošlog mjeseca vršilac dužnost izvršnog direktora Port of Adria Sedat Kara.

Bonus video: