Lacmanović: Organi vlasti kriju podatke, navodno tajne

Lacmanović je kazao da Agencija ni približno ne zna koji organi ne objavljuju informacije koje bi trebalo na sajtu i da li imaju vodiče
0 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2017. 16:12h

Član Savjeta Agencije za slobodan pristup informacijama Radenko Lacmanović izjavio je da se nije ostvarilo njihovo očekivanje da će organi vlasti proaktivno objavljivati informacije od javnog značaja.

“Sudeći po broju žalbi, a one se godinama povećavaju, lako se može izvući zaključak da organi vlasti ne objavljuju proaktivno informacije koje moraju. Zbog toga je broj podnijetih zahtejva za slobodan pristup informacijama, i to samo onih koje imamo registrovane u našem sistemu, za nepune četiri godine prešao 16,500 hiljada,” rekao je Lacmanović.

On je kazao da Agencija ni približno ne zna koji organi ne objavljuju informacije koje bi trebalo na sajtu i da li imaju vodiče, jer je ona za četiri godine, koliko postoji, manje od 10 nadzora zbog nedostatka kadra.

Zamjerke da se podaci ne objavljuju na sajtovima više puta su iznosili predstavnci civilnog sektora.

Komentarišući ocijenu Evropske komisije iz Izvještaja o napretku da prvostepeni organi sakrivaju podatke od javnog značaja, označavajući ih stepenom tajnosti, Lacmanović kaže da takva praksa postoji.

“Prvostepeni organi određen broj informacija od javnog značaja, a prije svega ugovore ili informacije o načinu trošenja budžeta proglašavaju stepenom tajnosti. Savjet Agencije ovde nema nadležnost, jer je to u rukama Upravnog suda,”objasnio je on.

Bonus video: