Prvi avanturistički park u Boki biće na Vrbanju

Park bi trebalo da bude najsavremeniji u regionu. Početak implementacije planiran je odmah poslije zaključenja ugovora, početkom marta. Rok za završetak aktivnosti je septembar 2019. Godine, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare
180 pregleda 0 komentar(a)
Avanturistički park, Foto: Slavica Kosić
Avanturistički park, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.02.2017. 15:44h

Prvi avanturistički park u Boki Kotorskoj biće izgrađen u podnožju Orjena, na Vrbanju, u okviru projekta "Adriatic canyoning. Projekat će biti realizovan u okviru Interreg-IPA programa prekoranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Lider projekta je Grad Široki brijeg, a pored Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog partneri su: Općina Grude, Grad Drniš, Grad Obrovac, i Zadra nova – Razvojna agencija zadarske županije.

Park bi trebalo da bude najsavremeniji u regionu. Početak implementacije planiran je odmah poslije zaključenja ugovora, početkom marta. Rok za završetak aktivnosti je septembar 2019. Godine, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

“Ovaj projekat predstavlja novi zamajac razvoja kompletne oblasti. U saradnji sa Turističkom organizacijom već smo izgradili jedan teren na području Vrbanja. Tendencija nam je da otvorimo nove sadržaje i koncentrično razvijamo zaleđe. Želimo da se turizam, kao vodeća privredna grada Herceg Novog, razvija kroz svoje podgrane, kao što su avanturistički, planinski, eko-ruralni, gastronomski turizam”, kazao je Nikša Grgurevićdirektor opštinske Agencije za izgradnju i razvoj koja je partner u projektu. Kako je istakao, Vrbanj se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini i odličnoj geografskoj poziciji, u blizini Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, te je realno očekivati značajnu posjetu turista iz sve tri države.

U posao je uključena i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, “Cilj projekta je jačanje i diverzifikacija turističke ponude jadranskog zaleđa na prekograničnom području kroz opremanje soft infrastrukturom odabranih destinacija. Ispred Crne Gore, kao naša atraktivna autdor destinacija, odabrana je mikrolokacija Vrbanj koja se nalazi na 1050 metara nadmorske visine”, kazala je Tonka Tomašević .

Park će imati tri nivoa platformi i ukupno 37 mostova ili prepreka. Prvi nivo će biti na 1,5 metara visine sa 9 mostova, predviđen za djecu višu od 130 cm, početnike i obuku. Drugi nivo bi bio na visini od 4 metra sa 12 mostova, a treći nivo na 8 – 10 metara sa 16 mostova, od kojih je jedan kraći zip-lajn. Planirana je i izgradnja dječijeg parka, sa mini zip-lajnom.

“Zahvat projekta se nalazi na parcelama koje su neizgrađene i uglavnom u šumskom pojasu. Sama konfiguracija terena i prirodni pokrivač su definisali zone unutar parka. U donjem dijelu, koji je pod šumom crnog bora i blažeg nagiba predviđen je za dječiji avanturistički park, a u gornjem će biti park za odrasle”,objasnila je Milica Berberović, vođa radnog tima Agencije.

Ona je naglasila da će novi sadržaji biti potpuno uklopljeni u prirodnu sredinu. Uređenje se zasniva na minimalnoj promjeni okruženja , uz korišćenje postojećih stabala i isključivo prirodnih materijala, drveta i kamena.

Ukupan budžet je 1.997.489 eura, a za Herceg Novi je opredijeljeno 314.621 euro.

Bonus video: