"Poboljšanje informisanosti građana o radu policije će spriječiti moguće manipulacije"

Kako se navodi, bez unapređene, sadržajnije i savremene komunikacije sa građanima širi se prostor za urušavanje policijskog integriteta i kredibiliteta i doživljaj da policija nije servis koji služi i štiti sve građane i u funkciji je vladavine prava, već represivna sila koja, pod uticajem nosilaca i centara političke moći, ograničava demokratiju i osnovna prava i slobode
57 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za građansku kontrolu rada policije, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Savjet za građansku kontrolu rada policije, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 09.02.2017. 14:16h

Crnogorska policija treba da poboljša informisanost građana o svom radu što će spriječiti moguće manipulacije i pojasniti dileme da li se radi o povredi ljudskih prava, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

„Uprava policija će, objektivnom, kontinuiranom i sveobuhvatnom komunikacijom sa javnošću, koja nedvosmisleno uključuje i društvene mreže, osnažiti kvalitet informisanja građana o njenom radu i povećati nivo podrške javnosti za njen rad koja nije na potrebnom nivou“, saopšteno je nakon sjednice Savjeta, kojom je predsjedavao predsjednik Dražen Cerović.

Kako se navodi, bez unapređene, sadržajnije i savremene komunikacije sa građanima širi se prostor za urušavanje policijskog integriteta i kredibiliteta i doživljaj da policija nije servis koji služi i štiti sve građane i u funkciji je vladavine prava, već represivna sila koja, pod uticajem nosilaca i centara političke moći, ograničava demokratiju i osnovna prava i slobode.

Savjet je pozvao ministra unutrašnjih poslova da povratno informiše o implementaciji te preporuke.

Na današnjoj sjednici je razmatrano 12 predmeta, od kojih je na pet zaključen dalji rad.

Savjet je razmatrao, po sopstvenoj inicijativi, primjedbe javnosti u vezi postupanjem policije prema građanima koji su na socijalnim mrežama komentarisali izborni dan i izborne rezultate i usvojio, nakon postupka i obavljene rasprave, odgovarajući zaključak.

„Građanska kontrola policije putem medija, internetskih mreža i kroz neposredno kontaktiranje od građana i novinara, saznala je da policija postupa prema određenom broju građana na način što ih poziva na informativne razgovore zbog komentara objavljenih na društvenim mrežama, a odnose se na navode o planiranom državnom udaru i (ne)priznavanju izbornih rezultata“, saopšteno je iz Savjeta.

Zato se, kako se navodi, Savjet obratio direktoru Uprave policije 19. oktobra prošle godine zahtjevom da detaljno informiše o tim aktivnostima i da li se te radnje negativno odražavaju, s obzirom na ukupne kapacitete policije, na redovan rad i druge prioritete policije, posebno u području borbe protiv kriminala.

„Ni nakon urgencije Uprava policije nije postupila po zahtjevu građanske kontrole policije“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je konstatovao da je takav pristup Uprave policije neprihvatljiv i zabrinjavajući.

Bonus video: