Rada Šipčić dva dana čekala spasioce: Probili se do bolesne starice

Dvojica žabljačkih spasilaca nijesu uspjeli da se probiju preko Štuoca, a do starice su dan kasnije, kroz kanjon Sušice, stigli Nikola Glomazić i Mirko Cicmil
237 pregleda 14 komentar(a)
Spasioci, Foto: SZS Plužine
Spasioci, Foto: SZS Plužine
Ažurirano: 09.02.2017. 07:27h

Bolesna Rada Šipčić iz sela Mala Crna Gora gotovo dva dana je čekala da je spasioci evakuišu iz neprohodnog žabljačkog sela.

Njen vapaj stigao je žabljačkoj Službi zaštite i spasavanja u ponedjeljak prije podne, a iz sniježne blokade staricu su izbavili spasioci iz Plužina Nikola Glomazić i Mirko Cicmil u srijedu veče.

Uz pomoć još jednog čovjeka iz Plužina, uspjeli su da staricu evakuišu motornim sankama. U Plužinama ih je sačekao Radin sin i, uz zahvalnost spasiocima, povezao majku u nikšićku bolnicu.

Dvojica žabljačkih spasilaca prethodno su krenuli ka Maloj Crnoj Gori čim su dobili poziv, ali nijesu mogli preko prevoja Štuoc.

“Iako smo prethodnih dana išli u to selo, novi snijeg je zameo već utabane staze. Jedva su uspjeli da se vrate u Žabljak. Razmišljali smo kako dalje. Pozvao sam kolege iz Plužina. Provjeravali su može li se kroz kanjon Sušice. Obavijestili su me da bi to bilo rizično, jer se svakog trenutka mogu pokrenuti lavine”, kazao je “Vijestima“ načelnik Službe Drago Popović.

Kaže da je odmah obavijestio Direktort za vanredne situacije i MUP i da je odobren i helikopter. Priča da je, prateći vremensku situaciju, pilot poletio u utorak oko 10 časova.

“Pokušavao je dugo i iz više pravaca sletjeti u selo, ali nije uspio jer je bila smanjena vidljivost zbog guste magle. Nakon podneva ponovo sam pozvao kolege iz Plužina. Ovog puta nijesu razmišljali. Povoljnost je bila što je put bio prohodan do sela Nedajno koji od Male Crne Gore dijeli kanjon Sušice. Dvoje sanki dopremili su na prikolicama terenskih vozila do sela, a odatle na sankama niz vrleti kanjona”, kaže Popović.

Glomazić je “Vijestima” ispričao da su tačno u 13 časova ušli u kanjon pun prepreka - polomljenih stabala i stijena, a bilo je i lavina.

“Preko stabala smo prenosili sanke, lavine i usove čistili lopatama, toliko da sanke mogu proći. Uspjeli smo doći do Rade. Malo odmorili dok se ona spremila i onda krenuli nazad. I u povratku isti problemi. Na više mjesta bilo je rizično pa je dio puta kroz kanjon i ona morala pješice. Dan se primicao smiraju kada smo stigli na Nedajno, a akcija je završena oko 20 časova”.

Bonus video: