Država daje milione privatniku umjesto za novi aparat

Na prvi pregled magnetnom rezonancom čekaju 693 pacijenta, a 576 čeka u roku od mjesec dana, saopšteno je iz KCCG
495 pregleda 0 komentar(a)
magnetna rezonanca, Foto: Arhiva "Vijesti"
magnetna rezonanca, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.02.2017. 16:52h

Za preglede građana na magnetnoj rezonanci država je privatnoj zdravstvenoj radiološkoj ambulanti “Hipokrat” za nepune dvije godine platila oko pola miliona eura.

Za oko milion eura nadležni su mogli da kupe novi aparat za magnetnu rezonancu, s obzirom na to da javno zdravstvo raspolaže sa samo dva takva uređaja. Oba se nalaze u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) i često su u kvaru.

Vlasnici “Hipokrata”, sa kojim je Fond zdravstva, sklopio ugovor, su Nadežda Khoklova i Marija Stanković, piše na sajtu Centralnog registra Poreske uprave.

Iz KCCG odgovorili su “Vijestima” da su njihovi aparati trenutno u funkciji i da ovog mjeseca na prvi pregled magnentnom rezonancom čeka ukupno 693 pacijenta. Njih 576 čekaće na prvi pregled u roku od mjesec dana.

U odgovoru KCCG, na čijem je čelu Zorica Kovačević, piše da je kontrolni pregled u okviru mjesec zakazan za 45 pacijenata.

Fond za zdravstveno osiguranje je u martu 2015. godine sklopio ugovor sa privatnom zdravstvenom ustanovom “Hipokrat”, u kojoj se o trošku države pregledaju pacijenti koji na magnetnu rezonancu u KCCG čekaju duže od mjesec.

Iz FZO su odgovorili “Vijestima” da je tokom 2015. godine u toj ustanovi pregledano 1.316 pacijenata, a lani 1.673.

Odgovorili su da je cijena magnentne rezonance bez kontrasta 120 eura, a sa kontrastom 30 eura više. Iz toga proizlazi da je “Hipokratu” iz budžeta plaćeno između 358.680 i 448.350 eura za te preglede.

Dobro upućeni izvori “Vijesti” odgovorili su da cijena novog aparata zavisi od jačine koja se mjeri u Teslama (T).

Kazao je da cijena tog aparata varira od 400.000 eura za male jačine, pa do nekoliko miliona eura.

KCCG ima aparat za magnetnu rezonancu jačine 0,5 T, dok je optimalna jačina aparata oko 4T.

Ministarstvo zdravlja ranije je planiralo da osnuje centar za magentnu rezonancu pri opštim bolnicama u Beranama i Baru, kako pacijenti na pregled ne bi morali da dolaze u Podgoricu.

Tako je u 2014. godini planirano da se u Beranama osnuje centar za stanovnike iz te opštine, kao i iz Andrijevice, Bijelog Polja, Mojkovca, Plava i Rožaja.

Drugi centar, u okviru barske bolnice, pružao bi, prema tadašnjem planu dijagnostičku uslugu stanovnicima Bara, Budve, Herceg Novog, Kotora, Tivta i Ulcinja. U Ministarstvu je tada konstatovano da se korišćenjem rezonance smanjuju troškovi liječenja malignih oboljenja kroz rano otkrivanje bolesti, a podstiče se i razvoj preventivne medicine.

Bonus video: