Agencija ne smije da isključi Pink

AEM po prigovoru Miloševića utvrdila da je “ruži č a s ta "prekršila standarde, član Savjeta kaže da je većina žalbi na njen račun
55 pregleda 37 komentar(a)
Pink, protest, Foto: Savo Prelević
Pink, protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2017. 07:39h

Agencija za elektronske medije (AEM) Televiziji Pink M još nije suspendovala program, ili izrekla drugu oštriju mjeru od upozorenja, iako je u proteklom periodu donijela više rješenja da je taj medij prekršio profesionalne standarde.

Posljednje takvo rješenje AEM je donijela po prigovoru funkcionera Građanskog pokreta URA Rada Miloševića, na račun kojeg je ružičasta televizija iznijela niz optužbi, prekršivši profesionalne programske standarde.

Pink je tokom predizborne kampanje prošle godine objavio da je Milošević zloupotrijebio novac iz državnog budžeta za organizovanje seminara u Kolašinu, navodeći i detalje njegovog navodnog maloljetničkog prekršaja.

“Više je nego jasno da je Pink televizija imala zadatak da me diskredituje na sve moguće načine što je utvrdila upravo i Agencija za elektronske medije”, kazao je Milošević juče “Vijestima”.

Kao i u brojnim rješenjima ranije, AEM je u posljednjem samo upozorio Pink M, da će svako buduće kršenje biti strože sankcionisano. Iz Agencije, na čijem je čelu Abaz Džafić, juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto uprkos nastavljanju kršenja profesionalnih standarda, nema strožih kazni.

Prema Zakonu o elektronskim medijima, ukoliko se ponovi kršenje programskih i profesionalnih standarda, AEM ima pravo da privremeno (do mjesec) oduzme odobrenje za emitovanje.

Član Savjeta AEM Darko Ivanović smatra da je Agencija do sada prihvatila dovoljan broj prigovora na Pink M kako bi se toj televiziji oduzela dozvola za emitovanje do mjesec dana.

“Nekoliko prigovora, koje je direktor odbio, Savjet je kao drugostepeni organ prihvatio i sada ih je priličan broj. Predložio sam i istrajaću u tome da Savjet ne vraća direktoru prigovore koje nije prihvatio, već da direktno predloži mjeru izvršenja”, kazao je Ivanović “Vijestima”.

On tvrdi da je problem Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima, koji je neodređen.

Ivanović je istakao da gotovo svi prigovori na programske standarde AEM-u pristižu na Pink M televiziju. “Uspjeli su da prenesu glib i septiku iz tabloida 'Informer' u elektronske medije. AEM može stati na kraj urušavanju medijskih standarda - ali ona mora da se drži lošeg pravilnika i slabog zakona, ali država preko novih zakona koji bi uslovili i novi Pravilnik treba da smogne snage i onemogući bahatost pojedinih medija. Nije ovo napad na medijske slobode, već odbrana medijskog prostora od zagađenja”, kazao je.

Medijski analitičar Dragoljub Vuković smatra da svaki medij koji ne služi javnom interesu, a Pink M spade u takve, zaslužuje mnogo ozbiljnije mjere od onih koje je do sada preduzimala AEM.

Tvrdi da je na osnovu uvida u informativni sadržaj TV Pink M, riječ prvenstveno o propagandističkom i promotivnom pristupu kada je riječ o vlasti i krugovima oko vlasti, a krajnje neizbalansiranom i otvoreno neprijateljskom izvještavanju prema onima koji na bilo koji način oponiraju vlasti u Crnoj Gori.

Bonus video: