Mladi Nikšićani učili o Kineskoj novoj godini

U Kini slavlje počinje na prvi dan lunarnog mjeseca i završava se 15.dan nakon početka Kineske nove godine tzv. festivalom svjetiljki
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2017. 17:43h

U nikšićkom Tehnopolisu Institut „Konfučije“ organizovao je predavanje na kome je profesorica Wu Ling govorila o „proljećnom festivalu“, odnosno Novoj godini po lunarnom kalendaru. Predavanju je prisustvovalo njih sedamdesetak – učenici osnovnih škole “Milija Nikčević” i “Braća Ribar”, polaznici Access programa, učenici Ekonomsko ugostiteljske škole i studenti.

“Proljećni festival”, kao najvažniji i najsvečaniji praznik u Kini, simbolizuje početak lunarne Nove godine, a istovremeno je i jedinstvena prilika za okupljanje porodice, što dovodi do velikih migracija i enormnih gužvi u saobraćaju.

Ling je kazala da je ova lunarna godina u znaku vatrenog pijetla, da je počela 28.januara i traje do 15.februara naredne godine. U toku predavanja prisutni su saznali nešto više o kineskom zodijaku koji se, kako je kazala Ling, od zapadnjačkog razlikuje jer je podijeljen na 12.godina, a ne na 12.mjeseci, i svaka godina se povezuje sa određenom životinjom.

U Kini slavlje počinje na prvi dan lunarnog mjeseca i završava se 15.dan nakon početka Kineske nove godine tzv. festivalom svjetiljki kada se u nebo puštaju papirnate crvene svjetiljke i lampioni. Novogodišnje tradicije su brojne, a Ling je kazala da je obavezno prisustvo crvene boje koja simbolizuje sreću, kao i da se domovi kite lampinjonima i papirnim ukrasima.

Kao “poklon” prisutni su naučili kako se prave papirni ukrasi i lampinjoni, koje su odnijeli kući, a na poklon su dobili i specijalne kineske Novogodišnje poklone.

Institut „Konfučije“ od kraja prošle godine nudi časove mandarinskog kineskog jezika u Tehnopolisu i Gimnaziji „Stojan Cerović“, a časove drži upravo profesorica Wu Ling. Pored jezika Ling polaznike kursa, u Tehnopolisu ih je šest, a u Gimnaziji 30, upoznaje i sa kineskom kulturom, običajima, kaligrafijom, tradicionalnim instrumentima, hranom…

Galerija

Bonus video: