NACRT IZMJENA KRIVIČNOG ZAKONIKA

HRA: Tortura da se kažnjava strožije, ubistvo i tortura da ne zastarijevaju

"Imajući u vidu zabrinjavajući trend povećanja broja ubistava u Crnoj Gori, od kojih je znatan broj još uvijek nerasvijetljen, kao i dosadašnju nekažnjivost policijske torture, predloženim izmjenama KZCG država bi odgovorno djelovala u cilju sprječavanja ubistava i torture, odnosno zaštite temeljnih ljudskih prava u skladu s međunarodnim standardima"
61 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 07.02.2019. 00:41h

U cilju zaštite prava na život i zabrane torture, Akcija za ljudska prava (HRA) je predložila Ministarstvu pravde da se Krivičnim zakonikom Crne Gore (KZCG) propiše da krivično gonjenje i izvršenje kazni za ubistvo i torturu ne zastarijeva i da se propišu strožije kazne za sva krivična djela koja inkriminišu radnje s obilježjima torture.

"Imajući u vidu zabrinjavajući trend povećanja broja ubistava u Crnoj Gori, od kojih je znatan broj još uvijek nerasvijetljen, kao i dosadašnju nekažnjivost policijske torture, koja ili uopšte nije kažnjena ili je kažnjena preblago, predloženim izmjenama KZCG država bi odgovorno djelovala u cilju sprječavanja ubistava i torture, odnosno zaštite temeljnih ljudskih prava u skladu s međunarodnim standardima. Tako bi se prihvatile i preporuke Komiteta protiv torture, koji je 2014. godine Crnoj Gori predložio da upotpuni definiciju torture, propiše strožije kazne za torturu i obezbijedi da ona ne zastarijeva. Komitet je u decembru 2016. i pitao Vladu Crne Gore da li će Krivični zakonik uskoro u tom smislu biti izmjenjen", navodi se u saopštenju HRA.

HRA je pomenute izmjene predložila ministru pravde i potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću prvi put u junu 2013. godine, a zatim ministru pravde Zoranu Pažinu u avgustu 2016. godine.

"To smo učinili ponovo, pismom na mail Momira Jaukovića, savjetnika u Ministarstvu, u skladu s programom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika koja traje do 20. februara 2017. godine. Podsjećamo da je u Crnoj Gori već obezbijeđeno da ne zastarjevaju krivična djela s obilježjima korupcije[1], izmjenama KZCG 2014. godine što je dalo važan doprinos borbi protiv korupcije. Danas je očigledno da krivična djela ubistva i torture predstavljaju jednaku ili i veću društvenu opasnost te da treba zakonom spriječiti njihovo zastarijevanje", navodi se u saopštenju HRA.