Bojnim otrovom na sivog sokola

Praksa golubara je da otrovom premažu golubove, kako bi ih čuvali od grabljivica
432 pregleda 14 komentar(a)
sivi soko, Foto: CZIP
sivi soko, Foto: CZIP
Ažurirano: 07.02.2017. 06:59h

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv NN golubara, koji je otrovao zaštićenu vrstu - sivog sokola.

Oni su u prijavi naveli da je praksa golubara da otrovom premažu svoje golubove, kako bi usmrtili prirodne predatore svojih ljubimaca.

"Međutim, ovakva praksa ne samo što je protivzakonita zbog načina izvršenja (trovanjem) već je u pitanju i svjesno i namjerno ubijanje zakonom zaštićene vrste koja se nalazi na Aneksu i Direktive o pticama, a koja je u Crnoj Gori gotovo istrijebljena“, navodi se u prijavi CZIP Osnovnom državnom tužilaštvu.

Prijavu je potpisao biolog i aktivista te NVO Aleksandar Perović.

Tvrde da su 25. januara na brdu Gorica pronašli otrovanog sokola, koji je još uvjek kandžama držao domaćeg goluba premazanog nervnim bojnim otrovom.

"Na priloženim fotografijama moguće je prepoznati upečatljivu roza boju furadana, toksina iz porodice pesticida smrtonosnog za ptice, koji je u zemljama Evropske unije strogo zabranjen. Aktivna toksična supstanca u furadanu je karbofuran, proizveden u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov, koji kod ptica izaziva brzu smrt. Pera goluba namazana otrovom su izdvojena u epruveti i mogu se, na zahtjev policije ili tužilaštva, naknadno dostaviti“, piše u prijavi.

Saopštili su da su obje ptice poslate u Veterinarsku stanicu K9, gdje je izvršena obdukcija pokazala trovanje sokola furadanom, namazanim na perima goluba.

Golub čija su pera namazana oko vrata prstenovan je prstenom oznaka 12 CG 273 185, a brojevi označavaju podatke o vlasniku goluba. I.Č.

Bonus video: