BROD VETERAN I DALJE ČEKA MJESTO U MUZEJU

Opština nema para za transport "Barbare"

Za “Barbaru” obezbijeđeno mjesto u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2017. 19:14h

Iako je to trebalo da se desi još prošle godine, brod-oldtajmer „Barbara“ još nije prebačen u marinu Porto Montenegro, gdje je toj motornoj barkasi staroj 91 godinu, obezbijeđeno mjesto novog eksponata u tamošnjoj muzejskog Zbirci pomorskog nasljeđa.

Atraktivan stari brod čije je renoviranje završeno, već mjesecima se nalazi na tzv. suvom vezu u marini i brodogradilištu kompanije „Navar“ u Bonićima kojoj Opština Tivat plaća zakup veza.

U međuvremenu, Porto Montenegro je po ranije postignutom dogovoru, već utrošio 14 hiljada eura u pripremu terena i izradu tzv. betonske posteljice koja će prihvatiti trup atraktivnog starog broda, a koji će biti smještan na platou ispred zgrade Zbirke pomorskog nasljeđa gdje će „Barbara“ ubuduće društvo najatraktivnijim eksponatima tivatskog pomorskog muzeja - podmornicama P-821 „Heroj“ i P-912 „Una“.

“Sam zahvat izmještanja “Barbare” iz Bonića do lokacije Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru je veoma kompleksan. Za to su potrebna specijalizovana vozila i dvije velike dizalice. U ove svrhe Opština Tivat pribavila je ponudu jedne specijalizovane firme, koja bi ovo mogla izvršiti, a procijenjena vrijednost poduhvata je 9.000 eura”, rekla je “Vijestima” portparolka lokalne uprave Branka Čelanović.

Opština Tivat je vlasnik “Barbare” od 2007. kada je zatvoreno tivatsko vojno brodogradilište Arsenal, gdje je taj brodić decenijama služio za prevoz radnika iz svih djelova Boke do posla u Tivtu.

Čelanovićeva je dodala da je Opština za remont i konzervaciju “Barbare” koja je lani obavljena u ”Navaru” uložila 17 hiljada eura, ali da “prošlogodišnjim budžetom, Opšina nije predvidjela sredstva za transport” broda do Porto Montenegra.

„U pitanju su značajna sredstva i trenutno razgovaramo sa menadžmentom kompanije “Adriatic Marinas” oko realizacije transporta. Nadamo se skoroj realizaciji i dopremanju “Barbare” do Zbirke, gdje će ovaj brod biti dio stalne postavke”, kazala je Čelanovićeva.

Zanimljivo je, međutim, da loklna uprava nije sredstva za transport “Barbare” previdjela ni u ovogodišnjem budžetu Opštine koji iznosi čak 18,62 miliona eura.

Motorna barkasa BM-58 „Barbara“ uz jedrenjak “Jadran” bila je najstariji brod u Ratnoj mornarici SFRJ, a kasnije i u Mornarici Vojske Crne Gore. Za “Barbaru” se priča da su je u Nirnbergu 1926. izgradili njemački učenici kao diplomski rad. Koliko uspješno su to učinili , svjedoče decenije njene plovidbe i bez ikakvih problema prevaljene stotine hiljada nautičkih milja u raznim vremenskim uslovima na moru. U Jugoslaviju je ova barkasa sa još nekim plovnim objektima došla krajem 20-ih, na ime ratnih reparacija za Prvi svjetski rat. Služila je kao otvoreni municijski tender Artiljerijskog zavoda u Lepetanima, da bi 1945. bila rekonstruisana u putničku barkasu od kada "Barbara" egzistira u manje-više nepromijenjenom obliku.

Galerija

Preporučujemo za Vas