SDT da ispita zloupotrebe: Stanove dijelila kriminalna grupa

Dokumentacija za 120 stanova dijeljenih odabranim kadrovima “zagubljena”, pa ponovo pronađena
114 pregleda 7 komentar(a)
zgrada Berane, Foto: Tufik Softić
zgrada Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 06.02.2017. 18:28h

Komisija za preispitivanje zakonitosti raspodjele stanova za kadrove u Opštini Berane ni poslije dvije godine nije dobila odgovor iz specijalnog tužilaštva, kome su predali materijal do kojeg su došli tokom višemjesečne provjere i interne istrage vođene unutar lokalne samouprave.

Odbornici vladajuće koalicije Zdravo Berane tvrde da je raspodjelom 120 kadrovskih stanova i stanova za opštinske službenika i namještenike u Beranama „upravljala organizovana kriminalna grupa“.

Predsjednica mješovite komisije za koja je preispitivala postupak raspodjele stanova, odbornica DF Vida Ivanović, kazala je da su iz specijalnog tužilaštva tražili da se dokumentacija ovjeri i dopuni, ali da zvanično nemaju informaciju šta se radi u tužilaštvu u ovom predmetu.

„Negdje tokom prošlog ljeta zatražili su nam da ovjerimo svu dokumentaciju i da je eventualno dopunimo, što smo i učinili. Nemamo povratnu informaciju šta se radi i da li je u toku izviđaj“, kazala je Ivanović.

Ona je objasnila da je dokumentaciju bilo teško obezbijediti jer je bila „zagubljena“.

„Devedeset odsto dokumentacije je bilo zavedeno u Opštini, ali je nije bilo u arhivi. Kako smo mi došli do dokumentacije, to nije za priču, ali i dalje ostaje pitanje gdje je bila dokumentacija, odnosno zašto je nema u opštinskoj arhivi“, pita Ivanović.

Ona objašnjava da je komisija „dokazala sa potpunom dokumentacijom da je postupak raspodjele stanova i odluke koje su donesene u vezi sa raspodjelom bili u svakom pogledu nezakoniti“.

„Opština Berane je uložila oko milion i po eura, dok nemamo podatke o tome koliko će koštati sudski troškovi u postupcima koje četiri radnika vode protiv Opštine zbog nezakonte raspodjele. Fond za stambeno solidarnu izgradnju je zaradio skoro dva miliona eura“, kazala je Ivanovićeva.

Priča oko dodjele kadrovskih stanova u Beranama počela je 2011. godine, nakon što su direktor crnogorskog Fonda za stambeno solidarnu izgradnju Danilo Popović i sada bivši predsjednik opštine Vuka Golubović uručili odabranim „kadrovima“ ključeve u novosagrađenim zgradama.

Prije toga, u julu 2009. godine, Golubović je kao tadašnji predsjednik opštine, donio odluku o rješenju kadrovskih potreba.

U toj odluci je, između ostalog, precizirano da su zaposleni koji po osnovu kadrovskih potreba riješe stambeno pitanje dužni da u Opštini Berane ostanu u radnom odnosu najmanje pet godina od dana dobijanja stana.

U izvještaju komisije je konstatovano, između ostalog, da su određena lica u međuvremenu prodala kadrovske stanove kupljene po povoljnim, odnosno subvencionisanim cijenama.

Takođe je bilo propisano da pravo na stan ima zaposleni kadar koji nema adekvatan stan, odnosno porodičnu kuću u svojini, dok su, kako tvrde odbornici sadašnje vladajuće kolaicije, stanove „dobijala lica koja imaju i kuće na tri sprata“.

Opština Berane je obezbijedila i zemljište za izgradnju tri zgrade sa sto dvadeset stanova, kao i komunalnu insfrastrukturu. Opština se uz to radi subvencionisanja cijene kadrovskih stanova kreditno zadužila u visini od preko pola miliona eura i to na period od deset godina, sa kamatnom stopom od osam odsto.

Ivanović: Tužilaštvu su svi dokazi serviran kao na poslužavniku

Opština Berane je odmah nakon promjene vlasti u tom gradu, u mertu 2014. godine, specijalnom tužiocu predala više krivičnih prijava protiv bivšeg opštinskog rukovodstva iz redova DPS-a, koje do sada nijesu procesuirane.

„Mi smo, uprkos brojnim preprekama i opstrukcijama, uspjeli da pronađemo dokumentaciju i da je predamo tužilaštvu. Sve im je servirano kao na poslužavniku. Svaka riječ iz krivične prijave je dokumentovana. Čekamo i dalje na odgovor šta se i da li se nešto radi u vezi sa tom prijavom“, kazala je Ivanovićeva.

Bonus video: