Bošnjak: Stijepović dijelio i “radne prostore”

U krivičnoj prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, Bošnjak tvrdi da je tadašnja Komsija, pozivajući se na Odluku o načinu i kriterijumima dodjele stanova, u martu 2012. stambeno-radne prostore dodijelila profesorima umjetničkih fakulteta Nataši Đurović, Radovanu Papoviću, Branimiru Popoviću, Žarku Mirkoviću, Nenadu Šoškiću i aktuelnom ambasadoru u Srbiji Branislavu Mićunoviću
129 pregleda 29 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Ulica Radosava Burića, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Ulica Radosava Burića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.02.2017. 07:53h

Poslanica DF-a Branka Bošnjak podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Sloavoljuba Stijepovića zbog sumnje da je 2012, kao predsjednik Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, zloupotrijebio položaj, falsifikovao službene isprave i nesavjesno radio.

Stijepović je kazao da ne brine zbog kontrole sa bilo koje adrese, jer je i u “konkretnom slučaju, kao i u svim ostalim slučajevima, obavaljajući odgovorne državne poslove, sve radio u skladu sa zakonima i procedurama institucija sistema naše države”.

U krivičnoj prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, Bošnjak tvrdi da je tadašnja Komsija, pozivajući se na Odluku o načinu i kriterijumima dodjele stanova, u martu 2012. stambeno-radne prostore dodijelila profesorima umjetničkih fakulteta Nataši Đurović, Radovanu Papoviću, Branimiru Popoviću, Žarku Mirkoviću, Nenadu Šoškiću i aktuelnom ambasadoru u Srbiji Branislavu Mićunoviću. Bošnjak u prijavi ističe da profesori nijesu imali pravo na te stanove jer nijesu javni funkcioneri, te da je Stijepovićeva odluka u pravni sistem na nezakonit način uvela institute “zakup na korišćenje kao radni prostor”.

“Dakle, svi ovi stanovi dati su ili u zakup ili na korišćenje ili su, jednostavno, na nezakonit način poklonjeni ‘srećnim dobitnicima’”, stoji u krivičnoj prijavi, a Bošnjak je VDT-u dostavila i akte kojima je ovakva odluka suprotna. Stijepović je kazao “Vijestima” da se radi o još jednoj prijavi “sa očiglednom političkom pozadinom”. “Svjestan sam da kao javni funkcioner moram da trpim kritike javnosti, a kao odgovoran čovjek sam dužan da i na ovakve vrste prijava uredno dam odgovore nadležnim organima, u slučaju da ih zatraže. Svoje radno vrijeme ću, kao i do sada, koristiti da doprinesem većem kvalitetu života građana koji su mi dali povjerenje da radim u njihovom interesu i da obavljam složene i teške poslove. Nažalost, dio svog radnog vremena moram da potrošim i da odgovaram na besmislene prijave koje podnose moji politički neistomišljenici”, poručuje Stijepović.

Međutim, Bošnjak tvrdi da se radi o “još jednoj u nizu zloupotreba Slavoljuba Stijepovića”.

“Bilo koju funkciju da je pokrivao, uvijek je iskoristio priliku da na račun novca građana bude velikodušan prema lojalnima i onima koji mu pjevaju ‘ode’ bez obzira šta iskreno mislili o njemu. U jednom momentu za DPS je bilo vrlo bitno da ‘obogati’ svoje članstvo i Glavni odbor sa umjetnicima, pa otud jagma navodnih umjetnika za umjetnički svrsishodnom pozom dopadljivom režimu i navala na sinekure sa državnih jasli. To je porodilo i ovu listu „srećnih dobitnika“ stanova, navodno kao radni prostor i navodno dat pod zakup”, izjavila je Bošnjak. Ona ističe da je u stvarnosti većina njih već stambeno zbrinuta, pa “…ili žive u tim stanovima, a svoje izdaju ili su ih ustupili nekom članu porodice.

Bošnjak: Orkestar u dnevnoj sobi, a dirigent u kuhinji

Bošnjak smatra da je “smijurija” da se dvosobni stanovi od 80 metara kvadratnih, koji su dati kao radni prostori, ne smiju rekonstruisati, pa su neadekvatni za tu namjenu.

“Recimo, dirigent Papović, vjerovatno je orkestar dok vježba postavio u dnevnoj sobi, a on iz kuhinje dirigovao jer ne znam kako bi drugačije. Sve u svemu, umjetnički bezvrijedna komedija na crnogorski način. Neko za to treba da odgovara, jer sve u vezi sa tom dodjelom je bilo pravno neodrživo i mimo svih propisa, tako da ‘velikodušni’ Stijepović treba krivično da odgovara, jer se radi o vrijednostima više stotina hiljada eura našeg novca koji je zloupotrijebljen”, poruju Bošnjak.

Bonus video: