Podgorica: Novo gradsko groblje sa 12 kapela planiraju u Kokotima

"Groblje će imati i površinu za sahranjivanje zaslužnih i uglednih građanja, spomen groblje i vrt velikana"
656 pregleda 4 komentar(a)
groblje Čepurci, Foto: Luka Zeković
groblje Čepurci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2017. 19:48h

Novo gradsko groblje planirano je u Kokotima, a izgradnjom kompleksa riješiće se problem nedostatka grobnih mjesta koji je evidentan na svim postojećim gradskim grobljima“, navodi se u sadržaju nacrta Urbanističkog plana "Novo groblje".

Prema planu "Novo groblje" će biti na 23,50 hektara od raskršća sa planiranom Jugozapadnom obilaznicom ka Lekićima, Grbavcima i Donjim Kokotima.

"Predviđena je izgradnja 12 kapela, koje će biti simetrično raspodijeljene u grupacijama od po šest kapela, a uz uobičajene kancelarijske prostore predviđena je multifunkcionalna sala za komemoracije. Groblje će imati krematorijum, izdvojen kao zasebna cijelina i imaće obezbjeđen saobraćajni pristup i parking. Planirana je sala u kojoj se smještaju ožalošćeni prilikom ispraćaja i površine za sahranjivanje urni, rozarijumi i kolumbarijumi, kao i za prosipanje praha", navodi se u dokumentu.

Groblje će imati i površinu za sahranjivanje zaslužnih i uglednih građanja, spomen groblje i vrt velikana.

"Za sahranjivanje uglednih i zaslužnih građana predviđeno je osam blokova, odnosno može biti izgrađeno 717 grobnica", piše u nacrtu.

Urbanistički projekat predviđa 27 blokova za sahranjivanje po principu jedno grobno i četiri ukopna mjesta, odnosno može biti izgrađeno 3.331 grobnica sa 13.324 ukopna mjesta, za jedno grobno i dva ukopna mjesta 1.532 grobnice sa 3.064 ukopna mjesta... Rasprava o dokumentu će trajati do 15. februara, a centralna će biti 9. februara u 10 časova u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Bonus video: