Majke iz Berana pitale Markovića: Zašto smanjujete primanja sirotinji?

"Mi smo trebale biti poslednje prema kojima su sprovedene mjere štednje. Ne dozvolite da budemo gladni i da svoju djecu ispisujemo iz škola i sa fakulteta"
67 pregleda 25 komentar(a)
protest majki Berane, Foto: Tufik Softić
protest majki Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 04.02.2017. 16:44h

Ispred Centra za socijalni rad u Beranama danas se, uprkos lošem vremenu i jakoj kiši, okupilo više stotina žena koje su ostvarile pravo na nadoknade kao majke sa troje i više djece, protestujući zbog najava da će nadoknade biti umanjene za 25 odsto.

Sa skupa je poručeno da majke neće potpisati rješenje o umanjenju nadoknada i konstatovano da donošenje tih rješenja predstavlja grubo kršenje zakona.

Od Vlade i resornog ministarstva je zatraženo da povuku predlog za umanjenje nadoknada.

"Mi smo trebale biti poslednje prema kojima su sprovedene mjere štednje. Ne dozvolite da budemo gladni i da svoju djecu ispisujemo iz škola i sa fakulteta", kazala je Milena Dobrašinović.

Prema njenim riječima žene koje su dobile nadoknade predstavljaju najsiromašniji sloj crnogorskog društva.

"Kada je donošen zakone rečeno je da su to doživotna primanja. Predsjednika Vlade pitam što je sebi i svom društvu primanja smanjio osam odsto, a sirotinji 25 odsto? Neka im bude jasno da nikad nećemo potopisati rješenja o smanjenju naših, zakonom utvrđenih, primanja", kazala je Dobrašinović u ime okupljenih majki.

Poručeno i da majke "boli to što se komentariše da mi nijesmo zaslužile nikakva primanja jer nijesmo radile, zaboravljajući da se kaže da nam nije pružena šansa da zasnujemo radni odnos".

"Ti koji tako komentarišu neka svoja radna mjesta ustupe nama, jer izgleda jedino tako mogu da shvate kako se osjeća žena bez posla i primanja", poručile su majke sa troje i više djece koje su protestovale ispred Centra za socijalni rad u Beranama.

Bonus video: