Maturanti upoznati sa dobrovoljnim davalaštvom krvi

Nakon predavanja, maturanti organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje su godinama unazad vrlo uspješne
0 komentar(a)
dobrovoljno davalaštvo krvi, Ulcinj, Foto: Zavod za transfuziju krvi Crne Gore
dobrovoljno davalaštvo krvi, Ulcinj, Foto: Zavod za transfuziju krvi Crne Gore
Ažurirano: 04.02.2017. 11:06h

Edukativno-motivaciona kampanja podizanja znanja maturanata o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi počela je predavanjima u Srednjoj mješovitoj školi "Bratstvo jedinstvo" iz Ulcinja i Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi "Inž. Marko Radević" iz Podgorice.

Kako je saopšteno iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, u okviru predavanja učenici su upoznati sa osnovama dobrovoljnog davalaštva krvi, razlikama između namjenskog i nenamjenskog davanja krvi, kao i sa stanjem u Crnoj Gori.

"Maturanti su imali priliku i da čuju iskustva njihovih vršnjaka, volontera Crvenog krsta Crne Gore. Tokom interaktivnog predavanje učenike je zanimalo da li postoje situacije u kojima mogu odbijeni za davanje krvi, pa im je osoblje Zavoda za tranafuziju krvi objasnilo da samo zdrave osobe mogu dati krv, kao i da postoje drugi razlozi za privremeno odlaganje davanja krvi. Nakon predavanja, maturanti organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje su godinama unazad vrlo uspješne", navodi se u saopštenju.

Tokom kampanje, koja će trajati do maja, planirano je organizovanje više od 30 edukativih predavanja u srednjim školama u svim krajevima Crne Gore.

Bonus video: