Kroz snijeg i led stignu do svih

Maja Čurović radi 13 godina u Patronažnoj službi, kaže da se ne sjeća da nije uspjela da stigne do nekog pacijenta...
165 pregleda 1 komentar(a)
Dom zdravlja Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Dom zdravlja Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.02.2017. 20:00h

U kolašinskoj patronažnoj službi tvrde da su medicinske sestre ove zime stigle do svakog pacijenta u selima, uprkos često vrlo lošim uslovima na putevima, ekstremno niskim temperaturama i nevremenu.

Posao su obavljale Maja Čurović, Danijela Jovanović i Vera Rašović, koje su i upravljale vozilom “reno klio”, a bilo je i pješačenja.

Direktorica Doma zdravlja Dragica Popović kaže da je ta ustanova uspjela da obezbijedi i da dr Jadranka Vučinić bude redovna u seoskim ambulantama.

“S ponosom mogu da kažem da su medicinske sestre koje su u patronaži, uprokos meteorološkim prilikama i stanju na putevima, stizale i do najudaljenijih sela. Nijedan pacijent kojem je trebalo dati terapiju ili obaviti previjanje, nije ostao uskraćen. Dr Vučinić je, takođe, redovno ordinirala u seoskim ambulantama. Nećemo biti neskromni ukoliko kažemo da smo dobro i predano obavili posao tokom dana ekstremnog nevremena”, tvrdi ona.

U patronažnoj službi Čurovićeva je, kako kaže, više od 13 godina. Ne sjeća se da nekada nije realizovala nalog izabranog ljekara, odnosno da nije uspjela da stigne do pacijenta. Za “Vijesti” kaže da su njene koleginice i ona bile prinuđene da do nekih i pješače.

“Istina, nije bilo mnogo takvih slučajeva, ali zbog nameta i mećave, nekada vozilo nije moglo dalje, pa sam pješačila. Ništa to nije strašno i neuobičajeno za ovo doba godine u Kolašinu. Navikle smo. Veći dio mog radnog dana protekne u vožnji, s obzirom na razuđenost opštine i činjenicu da su neka sela udaljena od grada i po nekoliko desetina kilometara. Nema mnogo naloga za terapiju, ali je mnogo kilometara do pacijenata”.

Pacijentima su minulih mjeseci, uglavnom, davale injekcije ili infuziju i previjale ih.

“Nema tu mnogo dileme, bez obzira na nevrijeme, do nekih pacijenta se mora. Naročito je bitno redovno stizati do onih koji primaju antibiotsku terapiju, koja se ne smije prekidati. Ne bih ja od sebe da pravim heroinu, prosto to je u opisu radnog mjesta i profesionalna je, ali i ljudska obaveza”, tvrdi Čurovićeva.

“Reno klio ” ih rijetko kada izda

Čurovićeva ističe da “reno klio ” rijetko kada “izda” i da se pokazao u zimskim uslovima bolje od nekih “terenaca”. Koliko treba dobro da poznaju struku, medicinske sestre moraju da budu i dobri vozači - kako bi po lošim, snijegom i ledom okovanim seoskim putevima, stigle do pacijenata. Do sela do kojih se nije moglo osim terenskim vozilima, prevozili su ih “ladom nivom” vozači Doma zdravlja Novica Kujović i Miomir Medenica.

Bonus video: