Knežević: Manje para za rad NVO

Lidija Knežević tražila da se Statutom definiše da 1 odsto iz godišnjeg budžeta bude opredijeljen za finansiranje NVO
57 pregleda 0 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Milica Đurović
Glavni grad, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 03.02.2017. 18:44h

Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Statuta Glavnog grada najvjerovatnije neće sadržati odredbu o propisanom procentu sredstava za finanasiranje projekata nevladinih organizacija.

Sekretar Skupštine grada Veselin Vukčević ocijenio je kao nerealan predlog članica Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave Lidije Knežević, da se u nacrtu Statuta propiše najmanje 1 odsto tekućeg budžeta grada za finansiranje projekata NVO koji su od interesa za lokalno stanovništvo.

„Sredstva za finansiranje projekata NVO iz godine u godinu drastično smanjuju. Mi smo u 2011. godini imali situaciju da je 90 hiljada eura bilo izdvajano, sad 30 ili 35 hiljada. To nije ulaganje u projekte NVO, to je ulaganje u projekte koji su od opšteg interesa za Glavni grad i čime bi GG pomogao rad onih organizacija koje pružaju servise koje Glavni grad ne može da obezbijedi“, predložila je Knežević na jučerašnjoj sjednici Savjeta.

Međutim, Vukčević je istakao da bi ovom izmjenom visina sredstva za finansiranje projekata bila deset puta veća od trenutne.

„Ono što bi predstavljalo nevjerovatno opterećenje za Budžet Glavnog grada je propisivanje te obaveze u današnje vrijeme kada su delikatne javne finansije i dosta prenapregnute“, kazao je Vukčević.

Knežević je predložila i dopunu u nacrtu Statuta koja se odnosi na oblike saradnje grada sa NVO sektorom.

„Naš predlog je da se dodaju nove alineje - konsultovanje nevladinog sektora o programima razvoja lokalne samouprave i nacrtima opštih akata, učešće u radu radnih grupa za izradu propisa, planova programa i projekata, organizovanje zajedničkih javnih rasprava, okruglih stolova, seminara, obezbjeđivanje prostora i drugih uslova za rad“, čime bi Statut, prema riječima Knežević, bio usaglašen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Vukčević je poručio da će o ovom predlogu raspravljati. Članovi Savjeta jednoglasno su prihvatili da nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Statuta i nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o mjesnim zajednicama, koji je takođe bio na dnevnom redu, idu u dalju proceduru.

Centralna javna rasprava o nacrtu izmjena i dopuna Statura održaće se 6. februara u zgradi Skupštine.

Vukčević je pojasnio da se izmjenama i dopunama Statuta pristupilo zbog neophodnog usaglašavanja sa zakonima koje je usvojila Skupština Crne Gore.

Nacrtom je, prema riječima Vukčevića, nacrt Statuta usaglašen sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Zakonom o lokalnoj samoupravi, finansiranju lokalne samouprave, Zakonom o Glavnom gradu, Zakonom o komunalnim djelatnostima, ali su i ispravljene pravne praznine koje su postojale u starom Statutu.

Kavarić: Da se očuva etnički sklad

Član Savjeta Jovan Kavarić je molio da se prilikom razgraničavanja opština, pored njihovih katastarskih granica vodi računa o njihovom usklađivanju sa stvarnim stanjem na terenu, kako bi se očuvao etnički sklad tih sredina.

„Bilo je velikih rasprava u ovoj istoj sali na tu temu. Ja sam tada rekao, vrlo važno šta kome pripada, mnogo je važnije kakva je škola, kakav je Dom zdravlja, ali u ovoj sadašnjoj situaciji kada se radi o samostalnosti i jedne i druge opštine, mnogo je bitno da se to pravično odradi“, rekao je Kavarić.

Bonus video: