Potpisan sporazum o saradnji Crne Gore i Srbije u obrazovanju

Dogovoreno je i da, kako se navodi, ugovorne strane intenziviraju kontakte između osnovnih i srednjih škola kroz partnerstva škola, ali i jačaju komunikaciju na planu uključivanja djece i učenika sa posebnim obrazovnim potrebama
6 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.02.2017. 17:23h

Crna Gora i Srbija potpisale su danas Sporazum o saradnji u obrazovanju, koji predstavlja pravni okvir zajedničkih aktivnosti vlada dvije države u toj oblasti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, crnogorski ministar prosvjete Damir Šehović i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević potpisali su danas Sporazum.

"Sporazumom je, između ostalog, definisano podsticanje saradnje obrazovnih ustanova, mobilnost studenata i profesora i razmjena iskustava u reformi obrazovnog sistema", kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je i da, kako se navodi, ugovorne strane intenziviraju kontakte između osnovnih i srednjih škola kroz partnerstva škola, ali i jačaju komunikaciju na planu uključivanja djece i učenika sa posebnim obrazovnim potrebama.

Ministri su, kako je saopšteno, tokom bilateralnog sastanaka razmijenili iskustva i mišljenja o planovima za naredni period.

"Šehović je tom prilikom istakao da nas čeka promjena modela studija, ali i modela finasiranja", kaže se u saopštenju.

Kako je rekao Šehović, biće povećana izdvajanja, ali i odgovornost univerziteta.

"Kada je riječ o srednjim stručnim školama, neophodno je školovati kadar za tržište, i u toj oblasti će nam iskustva Srbije mnogo pomoći", kazao je Šehović.

Šarčević je, kako se navodi, predstavio zakonska rješenja čiji je cilj rast kvaliteta u oblasti obrazovanja, i naglasio da se prvi put donosi Zakon o dualnom obrazovanju.

"Susret je zaključen obostranim uvjerenjem u nastavak saradnje kroz kvalitetnu implementaciju Sporazuma", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: