Đurović: RTCG-u ne treba partijski vojnik

Od kandidata očekujem rješenja i za dio zaposlenih koji ne dolaze na radna mjesta, poručio je Milan Radović
99 pregleda 20 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.02.2017. 07:34h

Novi generalni direktor Javnog servisa ne smije da ima bilo kakvu vezu sa političkima partijama pozicije i opozicije, već treba da bude prepoznat kao profesionalac.

To je ocijenio član Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Goran Đurović, istakavši da budući generalni direktor mora biti najbliži građanima koji i finansiraju Javni servis.

“Bivši generalni direktor nije smijenjen sa ciljem da sada opozicija preuzme ulogu DPS-a u vršenju uticaja na RTCG. Nadam se da većina članova Savjeta RTCG želi da konačno preduzme prvi korak ka ozdravljenju RTCG i transformaciji u servis svih građana umjesto dosadašnjeg partijskog servisa”, kazao je Đurović “Vijestima”.

Konkurs za generalnog direktora RTCG objavljen je u ponedjeljak i otvoren je mjesec dana. To radno mjesto trenutno pokriva Andrijana Kadija.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” još nema prijavljenih za poziciju generalnog direktora.

Đurović tvrdi da će svoj stav o kandidatima za prvog čovjeka RTCG donijeti na osnovu profesionalnih iskustava i programa rada prijavljenih.

Sličnim stavovima vodiće se i njegov kolega Milan Radović, koji će tu odluku donijeti na osnovu biografije kandidata, njihovih planova i nakon intervjua.

“Meni će prioritet pri odlučivanju biti aspekti koji su vezani za profesionalno i objektivno informisanje građana, pitanja ljudskih i manjinskih prava, plan razvoja RTCG, povećanje proizvodnje programa, efikasno poslovanje, poštovanje zakona, odnos prema timskom radu”, saopštio je Radović “Vijestima”.

Kandidati će na konkursu uz potrebnu papirologiju morati da dostave i program razvoja RTCG za vrijeme svog mandata, što je novina, koju je predložio Đurović, a usvojio Savjet.

“Kandidati će imati obavezu da dostave program rada u kojem će, nadam se, precizno opisati mjere i rokove u kojima će dovesti do unapređenja programskih sadržaja, unapređenja tehničko-tehnoloških uslova rada i aktivnostima na razvoju ljudskih resursa u RTCG. Pored ovoga, za mene će biti posebno važno u kom vremenskom roku i na koji način kandidat namjerava da RTCG postane televizija kojoj građani najviše vjeruju”, kazao je Đurović.

Radović smatra da novi generalni direktor mora da se pozabavi i pitanjem zaposlenih u RTCG.

“Jedno od važnih pitanja koje zaslužuje pažnju generalnog jeste veliki broj zaposlenih, kao i onih koji ne dolaze na radna mjesta. Već duže vrijeme tražim procesuiranje takvih pojedinaca. Pa ću od kandidata za generalnog direktora očekivati i odgovore na ove i slične probleme koji opterećuju RTCG”, istakao je Radović.

Đurović smatra da novi generalni direktor RTCG treba da ima menadžersko i iskustvo u radu u medijima.

“Značajno je da ima dobro poznavanje novinarskih profesionalnih principa i standarda jer generalni direktor odgovara za ispunjavanje programskih planova, ali i bira i razrješava direktore Radija (RCG) i Televizije (TVCG)”, ocijenio je Đurović.

“Vijesti” su pitanja vezana za kriterijume po kojima će birati novog direktora Javnog servisa poslale i svim članovima Savjeta.

Đurović: Ima i novinara bez profesionalnog integriteta

Đurović je ocijenio da su u informativnom programu TVCG angažovani i novinari koji nemaju profesionalni integritet, zbog čega građani televiziju vide kao neobjektivnu.

“U informativnom programu još uvijek su vidljive i angažovane novinarke i novinari koji nemaju profesionalni integritet i koji svojim neprofesionalnim djelovanjem doprinose da se TVCG i dalje smatra pristrasnom i neobjektivnom...

Veći broj urednika još uvijek kalkuliše oko uticaja političkih partija na izbor generalnog direktora umjesto da obavljaju zadatke za koje su plaćeni”, kazao je Đurović.

On smatra da je Kadija, otkad je na čelu RTCG, doprinijela poboljšanju informativnog programa, ali da to nije bilo jednostavno.

“Kadija je u prethodnom periodu dala doprinos u poboljšanju informativnog programa koji je ozbiljno unazađen dok je funkciju v.d. direktora TVCG obavljao nedavno smijenjeni Božidar Šundić. Nije bilo jednostavno u periodu iščekivanja novog generalnog direktora uraditi mnogo na profesionalizaciji javnog servisa”, kazao je Đurović.

Bonus video: