ODOBRAVANJE IDEJE MINISTARSTVA I REZERVISANOST

Samo uniforme neće riješiti razlike

Bitno je da djecu učimo da vrednuju ono što nose u sebi, a ne na sebi, rekla je psihoterapeutkinja Bulatović Medenica
250 pregleda 11 komentar(a)
Savo Pejanović đačke uniforme, Foto: Zoran Đurić
Savo Pejanović đačke uniforme, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.02.2017. 06:51h

Uvođenje školskih uniformi neće rešiti socijalne probleme, ali može biti korisno, saglasni su pedagozi, psiholozi, civilni aktivisti...

Ministarstvo prosvjete je nedavno promovisalo đačke uniforme u podgoričkoj osnovnoj školi “Savo Pejanović”, a da li će to zaživjeti u svim školama, kao što je bilo prije više decenija, zavisi kako će proći “pilot projekat”.

Po reakcijama onih koje su “Vijesti” anketirale, zeleno svjetlo je upaljeno.

Nekadašnja članica Savjeta roditelja budvanska OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" Tijana Kotarac podržava uniforme, kako tvrdi, iz socijalnog, ekonomskog i estetskog razloga.

Ona, međutim, smatra da ovo pitanje ne treba ad hok rješavati, već mu pristupiti ozbiljno i studiozno.

"Djeca treba da izgledaju čisto, uredno, da se osjećaju svečano dok ujutro oblače svoju uniformu. Zato se u mnogim zemljama svijeta ona i sastoji od košulje, džempera ili prsluka, kravata ili marama, suknji i pantalona, jer pri takvom odabiru garderobe u prvi plan dolazi jedan klasičan, ali svečani izgled. Tu ne treba da se trudimo da budemo drugačiji, pa nam 'uniforme' liče na trenerke ili neku sličnu 'kežual' garderobu, što upravo nije efekat koji želi da se postigne”, kazala je Kotarac.

Dugogodišnji direktor budvanske Srednje škole “Danilo Kiš” i bivši član odbora za prosvjetu Skupštine Crne Gore Srđa Popović mogućnost vraćanja đačkih uniformi u škole vidi kao pravo rješenje.

“To treba uvesti u sve škole u Crnoj Gori, i da uniforme budu jednake i za dječake i djevojčice, poput kecelja koje smo nekada imali. Da ne bude ovo 'šarenilo', da jedna škole ima uniforme jedne boje, a druge druge, već da budu na nivou cijele Crne Gore jednake, a da na džepu kecelje postoji amblem škole koju učenik pohađa”, kazao je Popović “Vijestima”.

Prema mišljenju psihološkinje i psihoterapeutkinje Marijane Bulatović Medenice iz Kolašina u odlučivanju da li treba uvesti nošenje školskih uniformi treba da učestvuju djeca. One koji treba da nose uniforme treba pitati kakav je njihov stav o tome, smatra psihološkinja.

"Ne bih voljela da se to pretvori u trend o kome nećċe moćċi odluku da donesu najmlađi, kojih se i tiče. Pored toga, jako je bitno da ih učimo da vrednuju ono što čovjek nosi u sebi, a ne na sebi", ocijenila je sagovornica.

Iz Udruženja “Roditelji” slažu se da je inicijativa odlična, ali da ima dosta prostora za poboljšanje.

“Socijalne razlike u školama se danas ne mogu riješiti samo uvođenjem školskih uniformi. Uniforme mogu biti dobro rješenje, ne samo zbog smanjivanja socijalnih razlika, već i zbog drugih detalja - osjećaja zajedništva među školama, podsticaja timskog duha...”, kazala je predsjednica Udruženja Kristina Mihailović.

Crnogorski likovni umjetnik i dugogodišnji direktor OŠ “Mrkojevići“ u Pečuricama Muharem Muratović, podržava projekat Ministarstva.”Ono bi dalo kolektivni duh u školama, i ujedno sakrilo ono što je danas pojavno - velike klasne razlike koje se u školskom uzrastu očituju prije svega u 'firmiranoj' garderobi”, rekao je Muratović “Vijestima”.

Ministarstvo: Tip uniformi nije konačan

Iz Ministarstva prosvjete juče su saopštili da je cilj da projekat zaživi, dok je moguće da, u zavisnosti od mišljenja javnosti, budu donijeta i inovirana rješenja u vezi sa bojom i tipom uniformi. “Uvođenje uniformi je, pored praktičnih pitanja, značajno i zbog potrebe da se dječiji duh i interesovanja razvijaju u pravcu zajedništva i osjećaja pripadnosti, uz razumijevanje da društveni i socijalni status nijesu i ne smiju biti osnov njihovog odnosa prema vršnjacima”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete. Smatraju da je najvažnije što je javnost prepoznali važnost inicijative.

Lutovac: Šalje se poruka da za djecu važe pravila organizacije

“Uvođenje odjevnog predmeta koji može da ima i logo ili neku drugu oznaku ustanove, može da podstakne timski duh kod djece, osjećaj zajedništva i pripadnosti ustanovi. Takođe, na taj način se djeci indirektno šalje poruka da su dio jedne uređene organizacije, za koju, između ostalog, važe određena pravila. Naravno, to neće ograničiti učenike kada su u pitanju ključne postavke obrazovnog sistema, a to je značaj iznošenja sopstvenih stavova, njegovanje kulture dijaloga, podsticanje kreativnosti i inovativnosti, kvalitetni ishodi učenja... Sa druge strane, nijesam siguran da se uniformama mogu prevazići socijalne razlike među djecom jer su u ovom vremenu statusni simboli veoma raznoliki”, kaže direktor Gimnazije u Beranama psiholog Sreten Lutovac.

Uniformama, dodaje Lutovac, treba krenuti od nižih razreda osnovne škole kako bi kroz nekoliko godina one postale obilježje svake vaspitno-obrazovne ustanove. “U ovom trenutku bilo bi neophodno da sve škole, ukoliko nijesu do sada, donesu adekvatan kodeks oblačenja učenika”, kaže direktor beranske Gimnazije.

Preporučujemo za Vas