Grip jenjava, ali zabrane važe

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od 23. do 29. januara izabranim doktorima javilo se 96 osoba sa simptomima gripa, što je za 56 odsto manje nego u sedmici koja joj je prethodila
67 pregleda 0 komentar(a)
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2017. 07:31h

Broj oboljelih od gripa smanjen je za više od 50 odsto prošle sedmice, a nijesu zabilježeni ni novi smrtni slučajevi od tog virusa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od 23. do 29. januara izabranim doktorima javilo se 96 osoba sa simptomima gripa, što je za 56 odsto manje nego u sedmici koja joj je prethodila.

Iz IJZ su podsjetili da je u ovoj sezoni gripa zabilježeno sedam smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa laboratorijski dokazanom infekcijom gripa, kao i da je u svim slučajevima riječ o hroničnim bolesnicima koji nijesu bili vakcinisani.

“Ove sezone je registrovan najraniji početak masovnijeg obolijevanja od gripa u posljednjih sedam godina”, naglasili su iz IJZ.

Saopšteno je da dominira sezonski virus gripa tip A (H3N2) i da je za očekivati da virusom najviše budu pogođene osobe starije od 65 godina.

Iz IJZ su kazali da su preporuke o ograničenju posjeta pacijentima koji su na liječenju u bolnicama i dalje na snazi.

Prema analizi IJZ, u posljednjih 10 godina broj oboljelih od gripa je značajno varirao.

Kako su ranije odgovorili “Vijestima”, tokom 2006. godine nijedan građanin nije obolio od sezonskog gripa, dok su 2009. registrovana čak 18.393 slučaja.

Bonus video: