Ćalović Marković: Reforme se opstruiraju kada počnu da daju rezultate

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav je kazao da je borba protiv korupcije obaveza i da je Crna Gora dosta uradila na tom polju, ali i da još uvijek ima mnogo korupcije u Crnoj GorI
63 pregleda 0 komentar(a)
MANS konferencija, Foto: Borko Ždero
MANS konferencija, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 07.12.2018. 17:59h

Borba protiv korupcije predstavlja važnu kariku razvoja i demokratizacije društva. Ovo je tema koja je imperativ za Crnu Goru i preduslov da bi se odgovorilo na globalne izazove, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je, na XII Antikorupcijskoj konferenciji koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kazala da su u Ministarstvu javne uprave mnogo uradili na polju reforme uprave, ali i da je poseban akcenat stavljen na oblast elektronske uprave, jer tu vide najveći prostor za borbu protiv korupcije.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav je kazao da je borba protiv korupcije obaveza i da je Crna Gora dosta uradila na tom polju, ali i da još uvijek ima mnogo korupcije u Crnoj Gori.

On je poručio da rad Agencije za antikorupciju mora da bude transparentan.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalovic Marković je kazala da je situacija u Crnoj Gori ove godine mnogo gora nego prošle godine i da 2018. ima svega nekoliko procesuiranih slučajeva.

Istakla je da kada zakoni u praksi se pokauu dobro, odnosno kada se na osnovu toga dobiju rezultati, dešava se da dolazi do reforme unazad.

"Reforme se opstruiraju kada počnu da daju rezultate. Takav je slučaj sa zakonom o slobodnom pristupu informacijama", kazala je Ćalovic Marković.

Pojasnila je da su na osnovu tog zakona došli do brojnih podataka o zloupotrebi da podnesu brojne prijave i da pokrenu postupke pred sudovima.

"Ali kada su vidjeli kako mi i novinari koriste taj zakon, onda su ga promijenili", rekla je ĆAlović Marković.

Ona je istakla da nema odgovornosti i da u slučaju budvanske grupe su sramotno male kazne i mali dio imovine stečen kriminalom u tom slučaju je oduzet.

Ćalović Marković je navela da postoje konkretni dokazi da se "sudije, koje rade svoj posao kako treba, disciplinuju kaznenim mjerama".

Bonus video: