Čiste piste u Tivtu i Podgorici od avionskih guma

Posao na poletno slijetnim stazama aerodroma obavljaće se noću, od 20 do 5 sati ujutro, odnosno u terminima kada čišćenje piste neće uticati na redovnost odvijanja vazdušnog saobraćaja
93 pregleda 3 komentar(a)
Pismorad, Foto: Pismorad
Pismorad, Foto: Pismorad
Ažurirano: 01.02.2017. 09:29h

Kompanija "Pismorad" iz Zagreba uskoro će započeti čišćenje i uklanjanje ostataka avionskih guma sa poletno-slijetne staze aerodroma u Tivtu.

Riječ je o poslu koji se periodično obavlja u sklopu redovnog održavanja piste, kako bi asfaltna površina zadržala potreban nivo frikcije koji obezbjeđuje sigurno prizemljenje, kočenje i zaustavljanje aviona.

Iako su testovi takozvanog koeficijenta kočenja koje pista trenutno pruža pokazali rezulate bolje od minimalno zahtijevanih, čišćenje piste od oko 2 milimetra debelog sloja ostataka avio- guma koje poletno-sletnu stazu mogu učiniti djelimično klizavom, obaviće se narednih dana u Tivtu jer se taj posao u određenim periodima obavlja na svim aerodromima svijeta.

Posao se obavlja specijalnim mašinama montiranim na kamionu, a koje ostatke gume iz asfaltne podloge čiste mlazom vode pod izuzetno visokim pritiskom od skoro 2.800 bara i koje odmah usisavaju odstranjenu prljavštinu u posebne tankove.

Mašina za sat vremena može detaljno očistiti oko 2.000 kvadrata asfaltne podloge.

Zagrebački "Pismorad", kao najpovoljniji ponuđač, dobio je posao čišćenja ukupno 10.500 kvadrata površine piste aerodroma i isto toliko u Podgorici, na tenderu preduzeća "Aerodromi Crne Gore", za ukupno skoro 25.000 eura.

Posao na poletno slijetnim stazama aerodroma obavljaće se noću, od 20 do 5 sati ujutro, odnosno u terminima kada čišćenje piste neće uticati na redovnost odvijanja vazdušnog saobraćaja.

Bonus video: