Bez prijeke potrebe ne mijenjajte djeci učitelje

Zaštitnik Upravi škole preporučuje da ubuduće uvaže kontinuitet rada nastavnog kadra sa učenicima i omoguće izražavanje mišljenja i stavova učenika, roditelja i nastavnika
196 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Vladimir Nazor, Foto: Vesko Belojević
OŠ Vladimir Nazor, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.12.2018. 17:32h

Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda ocijenila je osnovanom pritužbu roditelja djece II-3 odjeljenja Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Podgorice, da su odlukom direktorice da njihovu učiteljicu zamijeni drugom, djeci povrijeđena prava.

Prema pritužbi roditelja, direktorica škole Ljiljana Krivokapić je samovoljno na kraju prošle školske godine odlučila da učiteljicu Desanku Rabrenović vrati u prvi razred, a da sadašnje II-3 odjeljenje, preuzme druga.

U mišljenju zamjenice Ombudsmana, Snežane Mijušković, navodi se da razumiju neophodnost zamjene nastavnog kadra, ako za tim postoji objektivna potreba, ali ocjenjuju da u slučaju učiteljice Rabrenović za tim nije bilo opravdane “prijeke” potrebe, jer ona ostaje u radnom odnosu.

Zaštitnik navodi da ni Ministarstvo prosvjete, osim što se odgovoru na pritužbu poziva na zakonske odredbe koje definišu nadležnost direktora škole, ne ulazi u suštinu i moguće posljedice koje takva odluka može da ima na učenike.

Takvo izjašnjenje Ministarstva je, ocjenjuje Zaštitnik, “formalni odgovor i ne zadire u suštinu pritužbe”.

Ombudsman navodi da ni Uprava škole nije uvažila žalbe roditelja, ali i da nijesu postupili po preporuci inspekcije, da se novi nastavnici rasporede novim učenicima, te da se ne mijenjaju nastavnici koji već vode odjeljenja i da to nije samo slučaj sa II-3 razredom.

Zaštitnik u preporukama Upravi škole navodi da u budućem radu uvaže kontinuitet rada nastavnog kadra sa učenicima, kao i da roditelje i djecu pravovremeno obavještavaju o svim promjenama u organizaciji rada i razlozima promjena, ako su one objektivno opravdane.

Upravi škole se preporučuje i da omogući izražavanje mišljenja i stavova i učenika, i roditelja i nastavnika, te da odluke budu proizvod saradnje i uvažavanja.

Bonus video: