Čekaju se biseri iz školjki u Orahovcu

“To ćemo tek moći preciznije znati za otprilike godinu dana od početka uzgoja“, kazao je Đerić, dodajući da bi na rano proljeće trebalo da krene i prvi od redovna dva godišnja ciklusa razmnožavanja te vrste školjke
82 pregleda 1 komentar(a)
školjke Orahovac, Foto: Školjke boke
školjke Orahovac, Foto: Školjke boke
Ažurirano: 31.01.2017. 17:46h

Jedan od najpoznatijih uzgajivača školjki u Boki, Kotoranin Nevres Đerić, počeo je eksperimentalni uzgoj nove vrste školjki koja u sebi stvara biser.

Na uzgajalištu “Školjke Boke“ u Orahovcu, Đerić je novu vrste - Pinctada radiata, primijetio prije pet-šest mjeseci.

“O tome sam obavijestio stručnjake Instituta za biologiju mora u Kotoru, a sa nekoliko sakupljenih primjeraka počeo sam i eksperimentalni uzgoj”, kazao je on “Vijestima”.

Đerić navodi da je rano za izvođenje zaključaka kako školjka napreduje i koliko joj pogoduje ambijent.

“To ćemo tek moći preciznije znati za otprilike godinu dana od početka uzgoja“, kazao je Đerić, dodajući da bi na rano proljeće trebalo da krene i prvi od redovna dva godišnja ciklusa razmnožavanja te vrste školjke.

Pinctada radiata poznata je i kao atlantska ili zalivska biserna ostriga. Školjka iz roda kamenica u sebi stvara biser, a njena prirodna postojbina je Indo-pacifički region. Ta školjka tamo se, osim zbog bisera, eksploatiše i radi jestivog mesa.

Školjka je jedna od novih, takozvanih alohtonih morskih organizama koji su se u proteklom periodu nastanili na primorju, a potiču iz drugih djelova svijeta.

Riječ je o novim vratama koji su dospjeli najčešće u balastnim vodama brodova i djelovima brodske opreme jahti i drugih plovila.

Naučnici su lani, ispitujući akvatorijum marine Porto Montenegro i okolni dio Tivatskog zaliva, evidnetirali prisustvo pet novih alohtonih vrsta mekušaca, zglavkara i sunđera, a među njima je i školjka Pinctada radiata, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale.

Pinctada radiata raste na dubinama od 5 do 25 metara, hvatajući se za čvrstu podlogu - poput stijena ili potopljenih olupina.

Prosječni primjerci dugi su oko 6 centimetara, mada školjka može narasti i više od 10 centimetara.

Školjka je relativno tanka i izdužena, sa uočljivim “rebrima” na ljušturi koja može biti različite boje - od crvenkaste, do braon i bronzane.

Važi za vrlo prilagodljivu školjku koja dobro trpi i relativno zagađenu morsku vodu, a od temperature mora zavisi i kada će ući u reproduktivno doba.

Pinctada radiata se posebno puno uzgaja i eksploatiše u vodama Katara u Persijskom zalivu, gdje predstvalja čak 95 odsto od svog ulova školjki.

Bonus video: