Jočić odlazi nakon 20 godina: Vrijeme je da i zdravstvo ozdravi

Kandidati za predsjednika Ljekarske komore su kardiorirug Kliničkog centra Aleksandar Mugoša i generalna direktorica Direktorata za bioetiku i međunarodnu saradnju Ministarstva zdravlja Mira Jovanovski Dašić, saznaju "Vijesti" nezvanično
120 pregleda 0 komentar(a)
Đoko Jočić, Foto: Luka Zeković
Đoko Jočić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2017. 11:39h

Nakon četiri mandata i skoro dvije decenije na čelu Ljekarske komore Crne Gore (LJKCG) Đoko Jočić će danas napusti njeno čelo.

Kandidati za predsjednika Ljekarske komore su kardiorirug Kliničkog centra Aleksandar Mugoša i generalna direktorica Direktorata za bioetiku i međunarodnu saradnju Ministarstva zdravlja Mira Jovanovski Dašić, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Mugošu je, navodno, podržao 31 delegat iz 21 zdravstvene ustanove, a Jovanovski Dašić sedam delegata iz šest ustanova.

Skupština broji ukupno 49 delegata.

Sjednica izborne skupštine Ljekarske komore održava se danas.

U dva sindikata se nadaju da će Ljekarska komora izabrati predsjednika po mjeri ljekara, jer je većina zdravstvenih ustanova izabrala delegate, za razliku od prethodnih godina kada su ih birali direktori.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić kazala je da u svim zdravstvenim ustanovama ipak nijesu na regularan način izabrani delegati Skupštine LJKCG. Umjesto zaposlenih, direktori su birali delegate u domovima zdravlja u Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Herceg Novom i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Ona je najavila da će se zbog toga delegati iz tih ustanova, koje su izabrali zaposleni, pojaviti na današnjoj sjednici i priložiti dokaze o izboru.

Taj Sindikat smatra da bi trebalo izabrati novog predsjedika Skupštine i Komore, ali da njihovi mandati budu ograničeni kako bi se izbori organizovali ponovo, u regularnijim uslovima. Saziv za ovu sjednicu navodno je, kažu, potpisala predsjednica Skupštine dr Agima Ljajević, koja je ranije podnijela ostavku na tu funkciju.

Na dnevnom redu izborne skupštine LJKCG je i izmjena Statuta i Pravilnika o izdavanju licenci za rad.

Za vrijeme Jočićevog mandata, rad LJKCG ocijenjen je kao netransparentan i pasivan. Iako je bilo više postupaka pokrenutih prtiv ljekara zbog nesavjesnog liječenja, dok je drugima dovođena u pitanje i sama licenca, Ljekarska komora je svaki put ćutala. Jočić je na novinarska pitanja uglavnom odgovarao objašnjenjem da "čeka ishod pravosnažnog krivičnog postupka". U Sindikatu doktora sumnjaju i da su neke licence ljekara sumnjive.

Sindikat doktora medicine je ranije zatražio od VDT-a Ivice Stankovića da urgira kod podgoričkog tužioca da što prije sasluša Jočića, po njihovim prijavama za zloupotrebu službenog položaja. Oni sumnjiče Jočića da je koristio ovlašćenja i prekršio odredbe Statuta Komore, jer nije raspisivao niti sprovodio izbore za članove Skupštine. Iz LJKCG su demantovali navode iz SDM-a

Ljekari Jočiću zamjeraju da je odgovoran za unižavanje njihove profesije i sektora zdravstva, jer nije reagovao u okviru nadležnosti Komore.

Predsjednica Sindikata zdravstva pri Savezu sindikata Ljiljana Krivokapić smatra da je, pri izboru delegata u zdravstvenim ustanovama, uglavnom ispoštovana procedura. Ona je podsjetila da je trenutnom sastavu LJKCG mandat istekao prije više od dvije godine i da novi očekuju nagomilani problemi.

Krivokapićeva je za "Vijesti" naglasila da očekuje transparentnost i da bi u narednom periodu trebalo konstituisati i Društvo ljekara. Istakla je da sastav društva nije mijenjan duže od 15 godina.

Bonus video: