Budva: Ko je kriv za zastaru milionskih dugovanja prema Vodovodu?

Upravni odbor Vodovoda uputio petogodišnji revizorski izvještaj Kancelariji za antikorupciju. Vodovod potražuje oko sedam miliona eura od potrošača, ali je gotovo polovina praktično nenaplativa
598 pregleda 2 komentar(a)
vodovod budva, Foto: Vuk Lajović
vodovod budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.12.2018. 20:22h

Upravni odbor budvanskog Vodovoda juče je donio odluku da revizorski izvještaj za petogodišnje poslovanje tog opštinskog preduzeća uputi Kancelariji za antikorupciju Opštine Budva, zbog brojnih nepravilnosti koje je utvrdio revizor.

„Vijestima“ je rečeno da je Upravni odbor da Kancelarija za antikorupciju bude prva adresa kojoj će se obratiti, jer su revizori u nalazu utvrdili da se dio milionskih potraživanja, na ime neplaćenih računa za vodu, kako građana, tako i preduzeća, zbog zastare sada ne mogu naplatiti.

Vodovod potražuje oko sedam miliona eura od potrošača, ali je gotovo polovina praktično nenaplativa.

Nakon što je DPS izgubio na lokanim izborima 2016. uslijedilo je postavljanje novih rukovodioca u svim javnim preduzećima i ustanovama, čiji je osnivač lokalna uprava. Novo rukovodstvo Vodovoda, odmah je nakon što je preuzelo upravljanje, naložilo je da se uradi revizija petogodišnjeg rada prethodnika.

Revizori su pretresli kompletnu dokumentaciju, te dali svoje preporuke, a nalaz je dostavljen odboru direktora na razmatranje.

Na Kancelariji je da utvrdi ko je odgovoran što neka od dugovanja nijesu naplaćena u roku koji to zakon nalaže.

Kako aktuelno, tako i prethodno rukovodstvo su u više navrata isticali da im je cilj da se naplate sva dugovanja.

Novo rukovodstvo Vodovoda je još prošle godine putem javnog izvršitelja pokrenulo naplatu nekih 700 hiljada duga, od 200 dužnika, kako preduzeća, tako i građana.

Gradski Vodovod je inače jedna od najprofitabilnijih opštinskih firmi, ali isto tako opterećena velikim gubicima na mreži, ali i velikim brojem zaposlenih.

Vodovod održava 250 kilometara vodovodnog sistema, 40 kilometara sistema za odvođenje otpadnih voda, 7,88 kilometara podmorskih ispusta, pet crpnih stanica i četiri rezervoara.

Od nekih 4,2 miliona kubika vode, koje budvanski Vodovod preuzme od Regionalnog vodosnabdijevanja, čak polovina vode se prospe. Nova uprava je uspjela da gubitke na mreži sa 66,41 odsto, koliko su iznosili 2016. smanji na 59,12 odsto, za nekih 200 hiljada kubika vode.

U Vodovodu je 2016. bilo uposleno 234 radnika.

Bonus video: