Đaci u Pljevljima na časovima uprkos zagađenju

Direktor OŠ "Salko Aljković" Faik Muhović kaže da ima pravo da zatvori školu na tri dana, ako je to potrebno, ali da to niko nije tražio
82 pregleda 8 komentar(a)
Pljevlja vazduh, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja vazduh, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 31.01.2017. 07:13h

Opozicione partije zatražile su juče uvođenje vanrednog stanja u Pljevljima, posebnog režima rada škola i pojačan rad zdravstvenih službi, zbog rekordnog zagađenja vazduha.

Škole su, međutim, juče normalno radile, iako su preksinoć iz Agencije za zaštitu životne sredine upozorili Pljevljake da izbjegavaju boravak na otvorenom i ne otvaraju prozore zbog visokih koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu.

Rekordna koncentracija sumpor-dioksida izmjerena je u nedelju u 16 časova - 558,8 mikrograma po metru kubnom.

Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor-dioksida je 125 mikrograma po metru kubnom, a satna 350. Izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM10 čestica u vazduhu, što dodatno utiče na veoma loš kvalitet vazduha u urbanoj zoni Pljevalja, upozorili su iz Agencije.

Podaci Agencije pokazuju da je koncentracija sumpor- dioksida u nedjelju bila u prosjeku stotinak puta veća nego u drugim opštinama.

U Pljevljima je juče u 14 časova koncentracija sumpor-dioksida iznosila 157,5 mikrograma po metru kubnom, u Nikšiću u isto vrijeme 8,5, a u Baru svega tri.

Sve koncentracije sumpor-dioksida koje su juče izmjerene na mjernim stanicama u više crnogorskih opština zajedno ne čine ni trećinu izmjerene u Pljevljima.

Uprkos tome, nastava u pljevaljskim osnovnim i srednjim školama juče se redovno odvijala.

Ni u jednoj nije registrovan povećan izostanak učenika, tvrde direktori.

Vršilac dužnosti direktora OŠ “Boško Buha” Pavle Čolović juče nije želio da odgovori na pitanje “Vijesti” da li treba obustaviti nastavu u periodu kada su u vazduhu registrovane velike koncentracije štetnih materija.

“O tome razgovarajte sa Ministarstvom“, rekao je Čolović i prekinuo vezu.

Direktor gradske OŠ “Salko Aljković” Faik Muhović kazao je da direktor ima pravo da zatvori školu na tri dana, ako je to potrebno. On je ocijenio da je za eventualnu odluku o zatvaranju škole potrebno dobiti preporuke relevantnih državnih institucija.

Muhović kaže da iz Agencije za zaštitu životne sredine nijesu saopštili da se ne izvodi nastava dok traje zagađenje. Tvrdi i da niko od roditelja od njega nije tražio da obustavi nastavu i da djeca redovno dolaze u školu.

“Smatram da trenutno nema potrebe zatvarati školu. Devedeset odsto naših učenika do škole ne putuje duže od pet minuta“, rekao je Muhović.

Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji djeluje nadražujuće na oči, sluznice disajne puteve. Veća vlažnost vazduha i magla koja je veoma česta pojava u Pljevljima povećavaju opasnost od stvaranja sumporne kiseline.

Povećana koncentracija štetnog gasa od 66,6 mikrograma po metru kubnom registrovana je i na mjernoj stanici Gradina, u selu Kruševo, desetak kilometara od Pljevalja.

Opozicija bi vanrednu sjednicu Skupštine, pominju i sudove

Opozicione partije u lokalnom parlamentu zatražile su i poseban režim rada državnih i opštinskih organa i pojačan rad zdravstvenih službi. DF, SNP, Pokreta za Pljevlja, Demokrate, SDP, URA i Demos traže i da se sva domaćinstva oslobode plaćanja računa za struju za novembar i decembar prošle i za januar, februar, mart i april tekuće godine. Traže da se u najhitnijem roku zakaže vanredno zasjedanje Skupštine opštine Pljevlja, kojoj bi prisustvovao predsjednik Vlade i resorni ministri, i usvoji akcioni plan za prevazilaženje i otklanjanje katastrofalnih posljedica zagađenja.

"Na istoj sjednici usvojiti već postojeći predlog Odluke o uvođenju posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine uz garanciju predsjednika Vlade da će resorno ministarstvo u najhitnijem roku dati saglasnost na njenu primjenu. Ovo je minimum onog što Vlada, odnosno država Crna Gora i lokalna vlast u Pljevljima treba da urade do kraja ove sedmice da bi bar u najmanjoj mogućoj mjeri umanjila ili kompenzovala ono što su stanovnici Pljevalja primorani da trpe zbog decenijskog nemara države i neodgovornog ponašanja kompanija koje su još uvijek u vlasništvu države. Ukoliko se, kao i do sada, državni i organi lokalne vlasti ogluše o naša apel i konstruktivan predlog za ublažavanje nevolja naših sugrađana, bićemo primorane da razmotrimo druge načine i puteve rješavanja ovog problema sve do traženja pomoći međunarodnih institucija i zaštite naših života i života naše djece pred međunarodnim sudovima".

Pajević: Ko je odgovoran za ekocid?

Građanski aktivista Kemal Pajević pozvao je odgovorne da pod hitno utvrde uzrok velikog zagađenja i odgovori da li su “veliki industrijski zagađivači izazvali ekocid”.

On kaže da je nakon ekološkog incidenta Vlada pod hitno treba da premjesti sjedište ekološkog inspektora u Pljevlja. Ocijenio da država Pljevljake treba da oslobodi plaćanja električne energije kako bi što više građana grijalo na struju, umjesto uglja, peleta i briketa koji zagađuju životnu sredinu.

Spahić traži da inspekcija utvrdi uzroke rekordnog zagađenja

Iz Agencije za zaštitu životne sredine su pojasnili da je na visok nivo štetnih materija uticala meteorološka slika koja je uslovila emisiju štetnih materija, u prvom redu iz individualnih i kolektivnih ložista i TE Pljevlja.

Direktor Ervin Spahić kazao je da su od Uprave za inspekcijske poslove zatražili da utvrdi tačne uzroke zagađenja:

“Od kako je osnovana Agencija, prvi put su njihovi mjerni instrumenti registrovali tako visoku srednju koncentraciju sumpordioksida”, rekao je juče Spahić na konferenciji za medije.

Bonus video: