Obezbijediti finansijsku održivost lokalnih samouprava

Predlogom zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđene su izmjene velikog broja važećih zakonskih rješenja koja se tiču lokalnih prihoda, sistema fiskalne egalizacije, planiranja i izvršenja budžeta opštine
109 pregleda 0 komentar(a)
snežana mugoša, Foto: Vlada Crne Gore
snežana mugoša, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.12.2018. 17:30h

Predlogom zakona o finansiranju lokalne samouprave smanjiće se razlike u finansiranju lokalnih samouprava i obezbijediti njihova finansijska održivost, ocijenila je generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Snežana Mugoša.

Ona je kazala da su Predlogom zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je Vlada utvrdila, predviđene izmjene velikog broja važećih zakonskih rješenja koja se tiču lokalnih prihoda, sistema fiskalne egalizacije, planiranja i izvršenja budžeta opštine.

Mugoša je navela da je jedna od ključnih izmjena u odnosu na važeći Zakon promjena visine procenta ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica.

„Shodno predloženim zakonskim odredbama, opštini se ustupa dio prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica i to 12 odsto opštini koja pripada primorskom regionu, 14 odsto onoj koja pripada središnjem, osim Glavnog grada kojem se ustupa 15 odsto i Prijestonice kojoj se ustupa 18 odsto“, precizira se u saopštenju Vladine službe za odnose sa javnošću.

Kako se navodi, opštini koja pripada sjevernom regionu ustupa se 50 odsto, osim onoj koja ima do tri hiljade stanovnika kojoj se ustupa 70 odsto.

Mugoša je rekla da su kroz Predlog tog zakona prepoznate i uvažene razlike između opština u pogledu broja stanovnika, veličine, privrednog i fiskalnog kapaciteta.

Na taj način, kako je navela, kreiran je regulatorni okvir kojim će biti smanjene razlike u finansiranju lokalnih samouprava, a koje su posljedica regionalnih dispariteta i biće obezbijeđena održivost lokalnih javnih finansija.

Mugoša smatra da će takav koncept finansiranja lokalnih samouprava doprinijeti cjelokupnoj održivosti javnih finansija Crne Gore.

Bonus video: