NAJAVIO PRIJAVU

Vukotić optužio čelnika opštine Pljevlja: Neviđena krađa državnog budžeta

Krivična prijava uslijedila bi povodom tendera za izgradnju toplane, koji je raspisala opštinska vlast u Pljevljima
158 pregleda 1 komentar(a)
Milorad Vukotić, Foto: Arhiva Vijesti
Milorad Vukotić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.01.2017. 20:12h

Predstavnik njemačkih firmi zainteresovanih za projekat toplifikacije Pljevalja Milorad Vukotić planira da podnese specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu povodom tendera za izgradnju toplane, koji je raspisala opštinska vlast, a koju je nazvao "beskrupuloznom krađom kapitalnog budžeta" u iznosu od pet miliona eura.

On je za to optužio predsjednika i potpredsjednika opštine Mirka Đačića i Ljubišu Ćurčića.

"Favorizovana je firma koja je mnogo ranije dobila projekte, što po Zakonu o javnim nabavkama nije dozvoljeno. Čak i na pitanja za koja smo tražili pojašnjenja odgovornih osoba za sprovođenje tendera nijesu htjeli da daju adekvatan odgovor. Ovakvim činjenjem prekršeno je pravilo konkurentnosti. Ova beskrupulozna krađa kapitalnog budžeta epilog je doživjela na dan otvaranja ponuda 23. januara. Dostavljene su četiri ponude od 4,1 do 4,79 miliona. Vrhunac prevare je ponuda firme IMP "Promont Ljubljana", koja nudi da toplanu napravi za 4.989.100 eura, a onda velikodušno daje donaciju od 880.0000 eura. Oni nam ”pošteno” od naših para iz budžeta doniraju 880.000 eura. Projekat za toplanu je radila slovenačka firma za 84.500 eura i u projektu “ izračunala“ da se to može napraviti za 5,029 miliona eura. Ako pozovete, najpoznatije evropske firme koje decenijama proizvode ovu opremu, za traženi kapacitet toplane od 6,5 MW, "Polytechnik" i "Kohlbach Grupe" iz Austrije, dobićete informaciju da se to sa njihovom super tehnologijom, po sistemu ključ u ruke, može napraviti za naviše 3,2 miliona eura", kazao je Vukotić

On je ranije optužio rukovodstvo Pljevalja da "sofisticirano korupcionaški troši pare iz državnog budžeta za tender za izgradnju gradske toplane".

Vukotić je podsjetio da je tender objavljen 22. novembra i, ukoliko se nepravilnosti ne isprave, najavio da će preko Tužilaštva i sudova tražiti "da se tender za izgradnju gradske toplane Pljevlja - 1. faza proglasi nevažećim, a posao povjeri nekim drugim građanima Pljevalja, koji će stručno, brzo i pošteno obaviti ovaj veoma važan i hitan posao za građanje Pljevalja".

Vukotiću je sporan i rok za dostavljanje ponuda od 22 dana od dana objavljivanja.

"Predsjednik Opštine Mirko Đačić ponovo koristi istu prevaru, formalno po zakonu. Kao što je za izradu projekta objavio samo na portalu Uprave za javne nabavke u kratkom roku i dobio samo jednu ponudu. Sada je uradio istu prevaru, i posao od 5,029 miliona eura objavio samo na opštinskom portalu koji je potom volšebno nestao, tako da sam bio prinuđen da o tome saznajem iz medija. Ako se želi ozbiljan projekat, on ne može biti urađen za 22 dana. Niko ozbiljan za tako veliki posao ponudu ne može kvalitetno napraviti, naravno osim onih koji su mnogo ranije dobili projekat", kazao je Vukotić.

"Predsjednika i potpredsjednika Opštine Pljevlja, inženjere Đačića i Ćurčića, obavijestio sam prije godinu dana, pismeno i usmeno koliko je kogenerecija ekonomski isplativija za Pljevlja i Crnu Goru od toplane, jer za 4,5 godina rada kogeneracije od prodaje električne energije vrate se sva uložena sredstva. Takođe znaju da se kroz privatno-javno partnerstvo lako može naći ino partner koji će uložiti svoja sredstva za izgradnju kogeneracije", kazao je Vukotić.

On tvrdi da čelnici Opštine očigledno više vole pare iz kapitalnog budžeta i da će 2,5 miliona eura predviđenih iz budžeta za 2017. godinu potrošiti za izgradnju cjevovoda od toplane do grada i izgradnju sekundarne mreže i ugradnju mjerača potrošnje toplotne energije za svakog pojedinačnog potrošača.

"Ove primjedbe se odnose na sve učesnike koji su uredno naplaćivali svoju pamet u ovom projektu. Mislim da je došlo vrijeme da opšte interese za koje primate platu stavite ispred sitnosopstveničkih? Projekat toplane ste platili 84.000 eura, reviziju i konsultante ne znam koliko. Bez obzira na do sada potrošene naše pare, racionalnije je napraviti okrugli sto i u sukobu argumenata pronaći najbolje i najkorisnije i najbrže rješenje za građane Pljevalja i Crne Gore. A iskustvo i nauka nedvosmosleno kažu da je to kogeneracija. Kogeneracisko postrojenje isporučuje u nekim slučajevima i do 40 odsto više toplotne i električne energije nego odvojena tehnologija za proizvodnju toplotne i električne energije. To sigurno ne bi usporilo početak grijanja Pljevalja, već bi ga ubrzalo", smatra Vukotić.

Zna li Đačić šta mu je poručio premijer Duško Marković?

"Novoizabrani premijer Duško Marković rekao je: “Obaveza prema državi mora biti prva,a ne zadnja dužnost”. Poslije ovakvog zvaničnog stava, evo jedan konkretni primjer da to primijenimo. Mora se zaustaviti neodgovorno trošenje para iz kapitalnog budžeta. Da ovaj posao radite pošteno kao pravi domaćini grada, bilo bi vam važno da imate što više ponuda, a pošto znate da za toplane nema domaćih proizvođača, trebali ste da objavite tender i na nekom evropskom portalu, pa da izaberete najpoljovnijeg izvođača. Zarada moja i mojih saradnika u ovom poslu je tri odsto od cijene koštanja ili 90.000, a ''zarada'' lokalnih rukovodilaca, komisija, potkomisija je 73 odsto od cijene ili 2,2 miliona eura", poručio je Vukotić Đačiću.

Predstavnik njemačkih firmi kazao je da se "ne radi o politici, već o ekonomiji i struci", niti je u pitanju naknadna pamet.

On je ocijenio da tvrdnje obrađivača Elaborata o uticaju na životnu sredinu izgradnje nove gradske toplane Draga Blečića da bi se izgradnjom nove toplane drastično smanjilo zagađenje u Pljevljima, nisu tačne, jer je rješenje za koje su se nadležni odlučili veoma loše. On je Blečića pitao zašto je od dva rješenja za toplifikaciju Pljevalja izabrao ekonomski lošije.

Preporučujemo za Vas