Bar: Štandovi ne mogu blizu hotela

Noviteti Programa su i mogućnost da se u barskoj opštini postave avanturistički park, privremeno sletište za helikoptere i uzgajalište riba
246 pregleda 0 komentar(a)
Bar, grad, Foto: Anto Baković
Bar, grad, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 08.12.2018. 18:40h

Broj privremenih objekata širom Opštine Bar biće značajno smanjen u narednoj godini, predviđeno je Nacrtom programa privremenih objekata za period 2019-2023. koji je na javnoj raspravi do narednog petka.

Noviteti Programa su i mogućnost da se u barskoj opštini postave avanturistički park, privremeno sletište za helikoptere i uzgajalište riba.

Smanjenje broja i tipizacija tih objekata u skladu je sa nedavnom inicijativom Udruženja privrednika grada Bara, čiji su se predstavnici sastajali sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem.

U ocjeni sadašnjeg stanja, u Nacrtu programa se navodi da se određeni broj privremenih objekata „mogu okarakterisati kao neprikladni” jer ometaju pješački saobraćaj, nefunkcionalni su, uzurpiraju zelene površine, narušavaju izgled postojećih objekata stalnog karaktera, „odnosno, ne uklapaju se u ambijent“.

“Redukcija broja lokacija privremenih objekata izvršena je naročito u zoni Šetališta kralja Nikole, kao i u Sutomoru na potezu uz Sutomorsku ulicu od autobuske stanice do hotela “Sato” i Obala Iva Novakovića do hotela “Inex”. Takođe, shodno zakonskim odredbama, ukinute su lokacije privremenih objekata koje se nalaze u neposrednoj blizini, odnosno na susjednim katastarskim parcelama primarnih ugostiteljskih objekata”, piše u Nacrtu programa.

Zone za postavljanje privremenih objekata na kojima su nepokretna kulturna dobra, u zahvatu Programa, su Ulica Jovana Tomaševića na Topolici i Šetalište kralja Nikole, u neposrednoj blizini Dvorca kralja Nikole i kulturnog dobra Stari grad Bar, „odnosno u okviru kulturnog dobra Čaršija i Podgrađe, oko bedema u prečniku od 300 metara“, te na Velikom pijesku u neposrednoj blizini kulturnog dobra Ruševine crkve na Velikom pijesku.

Bonus video: